nieuws

Bouw sterke speler op zwakke beurs

bouwbreed Premium

den haag – De bouw presteert veel beter dan andere sectoren op de Amsterdamse beurs. De sector boekte het tweede kwartaal van dit jaar een minimaal verlies terwijl andere fondsen dramatisch wegzakten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde een gemiddelde koersdaling van 15,6 procent.

Over de afgelopen drie maanden leverden de bouwfondsen gemiddeld 0,4 procent in, van alle sectoren het geringste verlies. De sector handel, waaronder bijvoorbeeld de supermarktketen Albert Heijn en het handelshuis Buhrmann, incasseerde het grootste verlies met een koersdaling van 27 procent. Vastgoed zorgde het afgelopen kwartaal zelfs voor een positieve verrassing. De onroerendgoedbeleggers realiseerden inclusief dividend een rendement van 1,5 procent. Beleggers verliezen steeds meer het vertrouwen in de beurs nu blijkt dat niet alleen het Texaanse energiebedrijf Enron het op een akkoordje heeft gegooid met zijn accountant. Afgelopen week bleek dat de Amerikaanse telecomgigant Worldcom en de fabrikant van kopieermachines Xerox ook met de boeken hebben geknoeid. De geringe koersdaling van de sector verbaast analist D. Verbiesen niets. ‘Het eerste kwartaal hebben de bouwfondsen het heel goed gedaan. Blijkbaar hebben ze dat in het tweede vast kunnen houden’, licht hij toe. Daarnaast wijst hij op de goed gevulde orderportefeuilles van de beursgenoteerd bouwers. ‘Dat zorgt voor veel vertrouwen, ook op de lange termijn.’ De analist voelt zich gesterkt door de lage koers-winst verhouding van de bouwondernemingen. Dat duidt er volgens de marktforser op dat de aandelen voor relatief weinig geld verhandeld worden.

Spannend

Onzeker voor het komende jaar blijven de onderzoeken van de Tweede Kamer, justitie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Verbiesen: ‘Het lijkt erop dat de belegger zich daar niet druk om maakt. Maar het zou ook wel eens kunnen dat de verschillende onderzoeken al in de koersen zijn verwerkt. Het is heel goed mogelijk dat de bouwaandelen nog veel hoger hadden gestaan als de bouwfraude er niet was geweest.’ De komende maanden worden wat dat betreft spannend, meent Verbiesen. Want dan wordt duidelijk wat de onderzoeken aan fraudes naar boven halen. Met de koersval op de beurs hoort het tweede kwartaal van 2002 tot de slechtste tien in vijftig jaar, de tijd dat het CBS cijfers bijhoudt over het verloop van koersen op de Amsterdamse beurs. Het vierde kwartaal van 1987 is het allerslechtste. Destijds daalden de koersen in drie maanden tijd met meer dan 30 procent. Het beste kwartaal in een halve eeuw werd in 1975 gemeten. Toen steeg de CBS-stemmingsmeter voor de Amsterdamse beurs bijna 25 procent.

Reageer op dit artikel