nieuws

Behulpzame accoutant moet voortaan klokkenluider zijn

bouwbreed

Een advocaat heeft geheimhoudingsplicht, een dokter ook. Zelfs een priester beroept zich erop. Maar wie vanaf 1 januari 2003 te biecht gaat bij de door hem betaalde accountant loopt het risico te worden verklikt aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).

Accountants heb je in alle soorten en maten. De beroepsgroep vecht nog vaak tegen de knellende stigma’s van een saai en stoffig imago. Maar de vlotte creatieve accountants hebben allang hun intrede gedaan. Zij hebben een andere blik op de waarheid. Zo’n accountant red je nog eens met een boekhoudkundig hoogstandje. Bijvoorbeeld slepen met de omzetbelasting of de voorraad aanpassen zodat het gewenste resultaat wordt behaald. En uiteraard staat hij de ondernemer terzijde als die een financiering nodig heeft en de echte cijfers net niet goed genoeg beoordeeld zullen worden. Dan schroeft hij even het Onder Handen Werk of het debiteurensaldo op, om zo tot een positievere jaarrekening voor de bank te komen. De vlotte creatieve accountant blikt vooruit en is niet meer weg te denken. Hiermee is een onderneming vaak meer gebaat dan bij de gestigmatiseerde ouderwetse accountant die echt strikt de richtlijnen hanteert. De creatieve jaarrekening is veelal louter voor de bank, de Belastingdienst krijgt de ‘gewone’ voorgetoverd. Iedereen blij. Met de introductie van de nieuwe fraudemeldplicht dreigt de creatieve accountant in zijn werk te worden belemmerd. Witwassen moet voortaan gemeld worden. Zelfs het vermoeden dat er sprake kan zijn van eventuele frauduleuze handelingen dient hij te melden. Zal door deze maatregel het aantal fraudegevallen in de bouw gaan oplopen? De afgelopen vier jaar stuitte de fiscus al 1293 keer op vermoedelijke fraude. Tweehonderd bouwbedrijven bleken voor 40 miljoen euro belasting ontdoken te hebben. Prangende vraag: kiest de creatieve accountant de zijde van zijn opdrachtgever? Of wordt hij ‘klokkenluider’ en zwicht hij voor de druk van justitie? Meldt hij een frauduleuze handeling niet en dat komt later uit, dan kan hij voor het plegen van een economisch delict twee jaar de cel in.

Reageer op dit artikel