nieuws

Bedrijven in gww schrappen banen

bouwbreed

zoetermeer – De bedrijven in de gww schrappen de komende twee jaar banen, zelfs als het Nederland economisch voor de wind gaat. Dat blijkt uit de Regionale Arbeidsprognose die de Centrale Organisatie voor Werk en Inkomen (CWI) namens het Arbeidsbureau publiceerde.

Zelfs in het meest optimistische geval – een voorspelde economische groei van 2 procent voor het komende jaar en 3 procent in 2003 – krimpt in vergelijking met vorig jaar het aantal banen bij gww-bedrijven met 0,5 procent. Wanneer de Nederlandse economie zich minder snel herstelt, vervalt 2,4 procent van de arbeidsplaatsen. Andere bouwbedrijven zijn volgens de metingen van de CWI beter af. Zij kunnen ook wanneer het economisch tij tegenzit een banengroei tegemoet zien van 0,2 procent en wanneer alles meezit loopt dat cijfer op naar 1,2 procent. Daarmee ligt de branche boven het landelijk gemiddelde dat voor dit jaar op 0,7 procent uitkomt. Voor 2003 rekent de CWI op een banengroei van 1,1 procent. De cijfers komen niet geheel onverwacht. Begin vorige maand bleek al uit een enquête van Bouwkennis.nl dat de gww-sector voor de komende jaren rekening houdt met een economische dip. Gek genoeg betrekken de ondervraagde ondernemingen deze zorgen niet op zichzelf. Eenderde rekent voor dit jaar op een beter bedrijfsresultaat. Desondanks toonden zij zich wel somberder over de toekomst dan hun collega’s in de b&u-sector. Woordvoerder H. Dragt van Vianed, de brancheorganisatie van gww-bedrijven, laat weten dat met name bouwers van glasvezelnetwerken het zwaar hebben. ‘De problemen in de telecomsector werken wat dat betreft door naar onze branche’, licht hij toe. Dragt put voor zijn sector hoop uit de plannen van het nieuwe kabinet. Beoogd premier Balkenende wil het fileprobleem oplossen door meer wegen te bouwen.

Stijgende lijn

Het aantal vacatures daalt volgens de CWI-cijfers de komende twee jaar in de hele bouwbranche. In het slechtste geval daalt het aantal nieuwe banen in de sector met bijna 8 procent. Mocht de economie de stijgende lijn vinden, dan blijft de schade beperkt tot een daling van het aantal vacatures met 1,3 procent. In vergelijking met andere branches binnen de bouw blijft de schade nog relatief beperkt. Bij de elektrotechnische bedrijven verdwijnt in het slechtste geval meer dan eentiende van de nieuwe werkplekken. Maar daar staat tegenover dat bij betere omstandigheden er 4,6 procent bijkomen. Het aantal banen vertoont bij de elektrotechnische bedrijven eenzelfde daling als in de gww-sector. Bij een tegenzittende economische ontwikkeling daalt het aantal arbeidsplaatsen met 1,4 procent.

Reageer op dit artikel