nieuws

BAMNBM ontkent nieuwe acquisities

bouwbreed

amsterdam – Het Bunnikse bouwconcern BAM NBM houdt het voorlopig bij de overname van de Hollandsche Beton Groep (HBG). Andere mega-acquisities zitten niet in het vat, aldus bestuursvoorzitter W. van Vonno gisteren tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering in Amsterdam.

Daarmee ontzenuwt de topman geruchten over een op handen zijnde overname van alweer een groot bouwbedrijf door BAM. Met name onder analisten gingen die geruchten als gevolg van oprekking van het maximaal aantal uit te geven aandelen tot 100 miljoen, waarvan veertig miljoen gewone aandelen. Om de 715 miljoen euro kostende overname van HBG te financieren is een dergelijke oprekking helemaal niet nodig. Het huidige kapitaal biedt daarvoor voldoende ruimte. Analisten zien met name Ballast Nedam en Heijmans als nieuwe prooien voor Van Vonno. Ballast Nedam wordt momenteel grondig gereorganiseerd, in de ogen van analisten een mogelijke aanwijzing dat het bedrijf wordt klaargestoomd voor een overname. Hochtief moet dan wel meewerken. Het Duitse bouwconcern bezit 48 procent van de aandelen van Ballast Nedam. De kans dat Hochtief dat pakket verkoopt, is echter niet ondenkbeeldig. De dochter van de Duitse energiereus RWE bezint zich momenteel op haar kernactiviteiten.

Europese status

Bij Heijmans speelt mee dat het bedrijf er niet in is geslaagd het kernbedrijf van het failliete Phillipp Holzmann in te lijven, maar wel naar Europese status smacht. Bovendien kampt Heijmans met opvolgingsproblemen. Bestuursvoorzitter J. Janssen legt uiterlijk begin volgend jaar zijn functie neer. Een goede kandidaat om het op te volgen is er nog steeds niet. Van Vonno maakte echter duidelijk dat ondanks de oprekking van het maatschappelijke kapitaal het geenszins de bedoeling is om buitensporig veel aandelen uit te geven. Om het garantievermogen te versterken wordt waarschijnlijk een kleine 10 miljoen gewone aandelen aangeboden. De bestuursvoorzitter wilde nog niet vooruitlopen op eventuele verkoop van bepaalde bedrijfsonderdelen. Met name de baggeractiviteiten, die door het belang van HBGin het baggerbedrijf Ballast HAM Dredging worden binnengehaald, zijn omstreden. In de huidige strategische doelstellingen behoort baggeren niet tot een kernactiviteit. ‘We gaan eerst de overname van HBGfinancieren. Daarvóór stoten wij in ieder geval niets af. Eind dit jaar, begin volgend jaar zullen we alle activiteiten tegen het licht houden en mogelijk beslissingen nemen.’ Van Vonno gaf na enig aarzelen toe dat hij wel gelooft in synergie tussen bouwen en baggeren. ‘Kijk naar IJburg en de Tweede Maasvlakte. Daar is duidelijk samenhang tussen die twee activiteiten. Wij willen dat totale pakket juist in de markt gaan zetten.’ Op verwijten van aandeelhouders dat BAM wel heel snel HBG heeft gekocht, gaf Van Vonno aan geen andere keus te hebben gehad. ‘We hadden liever eerst toestemming van de aandeelhouders gevraagd, maar die kans kregen we niet van Dragados. We moesten meteen beslissen, anders zouden ze in zee gaan met een van de andere vijf geïnteresseerde bedrijven.’

Reageer op dit artikel