nieuws

AVBB verheugd over uitkomst NMa-onderzoek

bouwbreed

den haag – Het AVBB is blij met het onderzoek van CapAnalysis voor de Nederlandse Medingingsautoriteit. De uitkomst ervan geeft aan dat er geen sprake is van economische machtsposities van bedrijven.

De NMa heeft de marktanalyse laten uitvoeren ter ondersteuning van het eigen onderzoek van de kartelwaakhond. Vragen zijn onder meer of de bouwsector gevoelig is voor kartelvorming en of er sprake kan zijn van misbruik van economische machtspositie door individuele bedrijven of combinaties. Van dat laatste is niets gebleken. CapAnalysis heeft wel laten weten dat de bouwsector een aantal kenmerken heeft die de vorming van kartels gemakkelijk maakt. Onder meer de vorming van combinaties als daar ogenschijnlijk geen reden voor is. In zijn reactie laat het AVBB weten dat combinatievorming om tal van redenen kan plaatsvinden en niet uitsluitend een kwestie behoeft te zijn van vergroting van de uitvoeringscapaciteit. Financiële draagkracht inclusief het benodigde vermogensbeslag spelen vooral bij grote projecten een rol. Bovendien stellen opdrachtgevers dusdanige selectiecriteria dat combinaties noodzakelijk zijn. Doen zij dat niet dan is inschrijven op het werk niet mogelijk. Daarbij gaat het dan om het criterium dat een bedrijf een werk van vergelijkbare grootte moet hebben uitgevoerd. Hierbij tekent het AVBB aan dat het aantal bedrijven in de gww-sector, dat in staat is opdrachten van meer dan 45 miljoen euro zelfstandig uit te voeren, hoe dan ook beperkt is. Daarnaast is het juist het ministerie van Economische Zaken die combinatievorming propageert als middel om innovaties te stimuleren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels