nieuws

Asser bedrijf in nood na gesjoemel, personeel geschokt

bouwbreed

assen – Het personeel van Polyplus Kunststoffen BV in Assen had zich de terugkeer op de werkvloer na een welverdiende vakantie ongetwijfeld anders voorgesteld. De 35 werknemers kregen de vakantiekater van hun leven toen ze het afgelopen weekeinde te horen kregen dat hun bedrijf, dat polyester dakgoten produceert, op het randje van de afgrond balanceert.

Financieel directeur G.S. uit Winschoten, tevens een van de vijf aandeelhouders van het bedrijf, blijkt jarenlang te hebben geknoeid met de boekhouding en onnoemelijk veel transacties zwart te hebben uitgevoerd. Gevolg: dreigende sluiting en ontslag. Rond maart van dit jaar ontdekten de vier andere aandeelhouders al dat S. wel heel creatief met de boekhouding omging. Hij boekte winsten die er niet waren en bleek veel contante betalingen simpelweg in eigen zak te steken. Overuren van het personeel betaalde hij in natura uit. In tweeënhalf jaar tijd zou hij het hele vermogen van het bedrijf om zeep hebben geholpen.

Geschokt

‘Of de opgevoerde bedragen kloppen, weet ik niet, maar we zijn uiteraard geschokt over de gang van zaken’, zegt J. IJlstra van de afdeling verkoop, één van de werknemers wiens baan opeens aan een zijden draadje hangt. Het zou om honderdduizenden euro’s gaan. Afgelopen weekeinde werden hij en zijn collega’s van de malaise op de hoogte gebracht. Aanvankelijk leek het erop dat het bedrijf door de financiële malversaties van de directeur, tegen wie inmiddels aangifte is gedaan, de deuren zou moeten sluiten. Maar IJlstra is toch nog een beetje optimistisch. ‘De financiële problemen spelen al een tijdje en de directeur is sinds dit voorjaar ziek thuis. We waren zijdelings betrokken bij de situatie. Er is ons echter verzekerd dat we gewoon door kunnen gaan.’ Hij geeft toe dat het nieuws, waarvan het personeel dit weekeinde op de hoogte is gebracht, als een bom insloeg. Toch ging iedereen maandag gewoon aan het werk. ‘De tijding viel ons direct na de vakantie uiteraard rauw op het dak. Maar geruchten als zouden we geen salaris doorbetaald krijgen omdat het bedrijf geen betalingsbevoegdheden meer heeft, zijn niet juist. Er is ons beloofd dat we ons loon gewoon gestort krijgen.’

Noodverbanden

Inmiddels worden er allerlei noodverbanden gelegd om zo snel mogelijk uit de financiële ellende te komen. Een interim-bestuur probeert S. te schorsen en hoopt zo snel mogelijk tot actie te kunnen overgaan. ‘Er wordt hard gewerkt aan een oplossing’, aldus IJlstra. ‘Het voortbestaan is voor zover wij weten niet in gevaar. Maar er zijn zaken waarvan wij het fijne niet weten.’ Deze week wordt beslissend voor het Asser bedrijf. ‘We wachten de verdere ontwikkelingen af’, zegt IJlstra. ‘Maar het is zeker geen pretje om na de vakantie op deze manier weer aan de slag te moeten.’ ‘Dit viel ons na de vakantie rauw op ons dak’

Reageer op dit artikel