nieuws

Aalberts Europa’s grootste fittingmaker

bouwbreed

Joost Zwaga langbroek – Aalberts Industries heeft de fittingenactiviteiten van het Britse bedrijf IMI overgenomen. Daardoor is Aalberts naar eigen zeggen Europa’s grootste leverancier van fittingen voor gas, water, verwarming en koeling geworden. De acquisitie is de grootste uit de geschiedenis van Aalberts.

Met de overname is een bedrag van 65 miljoen euro gemoeid. Daarnaast neemt Aalberts ook 40 miljoen euro aan schulden over. Om de aankoop te financieren gaat de metaalverwerker uit Langbroek aandelen uitgeven, maar niet meer dan 1,5 miljoen stuks. De overgenomen activiteiten, opererend onder naam Yorkshire Fittings en Woeste Yorkshire, zijn goed voor een omzet van 130 miljoen euro en een winst van 14 miljoen met achthonderd medewerkers. De overname omvat onder meer de productieactiviteiten in Engeland, Schotland en Hongarije en verkoop- en logistieke activiteiten in Duitsland, Spanje en Italië. Door bedrijfsonderdelen samen te voegen en gezamenlijk grondstoffen in te kopen – Aalberts wordt een van de grootste verbruikers van koper en messing in Europa – verwacht Aalberts na anderhalf jaar ‘aanzienlijke’ kostenbesparingen te behalen. Directeur J. Aalberts houdt ook rekening met een verdere winststijging van zijn onderneming. ‘Yorkshire zal dit jaar aanmerkelijk beter presteren dan vorig jaar toen op een omzet van 140 miljoen een winst van 14 miljoen werd behaald.’ Aalberts was al actief op de fittingenmarkt.Met de overname versterkt het bedrijf zijn positie op het gebied van ‘flow control systems’ echter aanzienlijk. Met een volledig pakket aan fittingen in koper en messing is Yorkshire Fittings een van de grootste Europese spelers. Na inlijving van de fittingenactiviteiten van IMI wordt Aalberts dan ook marktleider op de Europese markt. In Groot-Brittannië breidt Aalberts door de overname bovendien flink uit. De acquisitie versterkt verder de positie ‘in diverse andere niche marktsegmenten voor verwarmings- en drinkwatersystemen’, aldus Aalberts.

Koopwoede

De directeur spreekt van een uitstekende fit omdat ’85 procent van de producten die zij produceren wij niet hebben’. In de afgelopen anderhalf jaar kocht Aalberts zo’n tien ondernemingen. De overname van een deel van IMI betekent echter de grootste uit de geschiedenis van het beursgenoteerde concern. ‘Natuurlijk geeft dat een extra gevoel’, bekent Aalberts. ‘Omdat het om een omzet van 130 miljoen gaat, maar vooral ook vanwege het totale scala aan producten dat we zo in handen krijgen.’ Wie denkt dat de koopwoede van de metaalverwerker nu bekoeld is, komt volgens Aalberts bedrogen uit. ‘Er staan nog heel wat bedrijven op mijn lijstje. Maar een overname van deze omvang doen we morgen niet nog eens.’

Reageer op dit artikel