nieuws

Watervaste lijm houdt zware wandtegels vast

bouwbreed

Onder de noemer Stabicol TP2 ES levert Omnicol een gebruiksklare watervaste pastalijm voor zeer zware wandtegels. De letters ES staan voor Extreem Standvermogen. De leverancier noemt de lijm geschikt voor het plakken van zeer zware keramische wandtegels, natuursteen en steenstrips op binnenwanden. De lijm bevat geen oplosmiddelen en blijft elastisch. Het materiaal kan spanningen in de ondergrond, zoals muurscheuren, opvangen. De tegels hechten direct aan de wand.

De lijm voldoet aan de classificatie D2T volgens NEN-EN 12004 en aan de BRL 1011 ‘Lijmen voor keramische tegels, natuur- en kunststeen’. Het materiaal voldoet ook voor natte ruimten volgens DIN 18195-5. De lijm is geschikt voor droge, draagkrachtige en schone ondergronden uit bijvoorbeeld beton, kalkzandsteen en voor sulfaathoudende materialen als gips(blokken) en anhydrietpleisters. Het hecht ook op dichte ondergronden als betonemaille of bestaand tegelwerk. Het pakt daarentegen niet op bitumineuze ondergronden. Niet-vlakke ondergronden moeten geëgaliseerd en zuigende, gladde of sterk poederende ondergronden behandeld met de voorstrijk Stabicol TP. De lijm wordt met een getande tegelspaan aangebracht. Daarna kunnen de tegels worden geplaatst en aangedrukt. Omnicol adviseert de tegelzetter niet meer lijm aan te brengen dan het oppervlak dat hij in 20 minuten kan betegelen. De positie van een tegel kan tot 5 minuten na plaatsing nog worden gecorrigeerd. Eén tot driemaal 24 uur na het betegelen mogen de voegen worden ingewassen. De tijd hangt af van de luchtvochtigheid en de zuiging van de ondergrond. De tegelzetter verbruikt voor wandtegels met een vlakke rugzijde zo’n 1200 gram lijm per vierkante meter. Bij wandtegels met geprofileerde rugzijde bedraagt het verbruik zo’n 1600 gram per vierkante meter en bij grote zware tegels zo’n 2500 gram per vierkante meter. Het uiteindelijke verbruik hangt af van de ondergrond.

Omnicol, Den Bosch, telefoon (073) 5992925.

Reageer op dit artikel