nieuws

Vrijheid aannemers bij aanleg rondweg

bouwbreed

HAELEN/MAASTRICHT – Rijkswaterstaat directie Limburg heeft na een openbare aanbesteding de omleiding Napoleonsbaan (N273) Haelen opgedragen aan de Combinatie Route Napoleon. In deze combinatie werken samen Ballast Nedam Infra, HBG Civiel en Van den Biggelaar.

Bijzonder aan deze aanbesteding is de grote vrijheid en verantwoordelijkheid die Rijkswaterstaat aan de combinatie heeft gegeven. De aanbesteding vond plaats onder een zogenoemd design, construct and maintenance model (DCM-model). Hierbij zijn de functionele eisen en in ruwe lijnen het ontwerp van de weg aangegeven. De combinatie werkt het model verder uit tot een gedetailleerd plan, legt de weg aan en zorgt tien jaar lang voor alle onderhoud. De combinatie is daarbij vrij in het detailontwerp, het kiezen voor bepaalde werkwijzen, de te gebruiken materialen en momenten van uitvoering en onderhoud. Wel is de combinatie gebonden aan wettelijke voorschriften en vergunningen. De combinatie regelt ook de voorlichting aan de omwonenden en betrokken. Tijdens de uitvoering is Rijkswaterstaat ook niet aanwezig om te controleren op de werkplek, zoals bij traditionele contractvormen. Pas bij oplevering kijkt Rijkswaterstaat of het product aan de gestelde eisen voldoet.

Reageer op dit artikel