nieuws

Vredesakkoord in Duitse bouw

bouwbreed

Vredesakkoord in Duitse bouw

frankfurt – De grote bouwstakingen in Duitsland zijn vandaag beëindigd. Vakbond IG Bau en de werkgeversorganisaties hebben overeenstemming bereikt over nieuwe collectieve arbeidsvoorwaarden. Gisteren waren op 2837 verschillende bouwplaatsen ruim 32.000 bouwvakkers in staking. Het ernstigste arbeidsconflict in de Duitse bouw sinds de Tweede Wereldoorlog is uitgemond in een akkoord over 3,2 procent loonstijging per 1 september. In de maanden juni, juli en augustus krijgen de bouwvakkers telkens een eenmalige uitkering van 75 euro. In april 2003 volgt een tweede salarisstap van 2,4 procent. Werkgevers en vakbond konden zich uiteindelijk beide vinden in de wijziging van de cao-basisovereenkomst. IG Bau was fel gekant tegen verandering van het cao-stelsel, maar spreekt nu inschikkelijk van een modernisering. De minimumlonen in zowel de nieuwe als oude deelstaten worden per 1 september 2002 en 1 april 2003 verhoogd. De wens in oost en west voor gelijk loon te willen werken, blijkt voorlopig een brug te ver. IG Bau viert als grote winst dat het is gelukt dit jaar een reële loonstijging van 2,7 procent te forceren en een nulronde in het oosten te voorkomen. De cao-commissie van de vakbond buigt zich op 3 juli over het bereikte compromis. De partijen hebben afgesproken voor 4 juli 16.00 uur uitsluitsel te geven over het voorlopig akkoord.

Reageer op dit artikel