nieuws

Vertrouwen in goud

bouwbreed Premium

Vertrouwen in goud

Beleggers blijven aarzelend. Al zo lang wordt beloofd dat het de tweede helft van dit jaar beter gaat met de economie. De seinen blijven echter op oranje staan. De deze week gepubliceerde cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten waren weliswaar beter dan verwacht, maar zijn volgens deskundigen vooral het gevolg van optimistisch patriottisme. De consumenten in Europa, te beginnen met Nederland, zijn aanzienlijk minder optimistisch. Maar dat ligt weer aan de vermeende euro-prijsstijgingen. Daarnaast denkt de Europese Centrale Bank dat de in diverse landen stagnerende huizenprijzen een oorzaak zijn. Daardoor zouden huiseigenaren zich minder rijk gaan voelen en dat verstoort dan de economische groei. Internationaal speelt op de achtergrond nog steeds de staalstrijd die de VS uit protectionistische overwegingen is begonnen. Deze week heeft een Amerikaanse onderhandelaar de Europese Unie een kluifje toegeworpen in de vorm van vrijstelling voor enkele staalsoorten. Maar daar trapt de Europese Commissie niet in. De VS heeft nog tot 18 juni de tijd om iets anders te verzinnen, anders krijgen ze van Europa strafheffingen opgelegd. Het helpt niet bepaald mee het vertrouwen in economisch herstel te vergroten, integendeel. De staalstrijd heeft kennelijk wel geholpen de aandacht van beleggers op metaal te vestigen. De goudprijs is de laatste tijd al behoorlijk gestegen, en deed dat deze week nog eens. Tegelijkertijd is er lichte tendens waarneembaar dat het vertrouwen in de dollar tanende is. De euro steeg deze week behoorlijk, tot een ongekend peil van bijna 94. Op zich is het logisch dat de euro stijgt ten opzichte van de dollar. De euro is immers al tijden te laag gewaardeerd, zoals zeer hoge financiële kringen continu laten weten. Voor bedrijven als Ahold en Philips is het minder leuk. Die kunnen zich alvast gaan voorbereiden op het verklaren van lagere resultaten als gevolg van wisselkoersen. Al met al was het een weinig spectaculaire beursweek. De AEX daalde gestaag, waarbij de technologiefondsen als vanouds dan weer stegen en dan weer daalden. Alleen UPC daalde bijna constant, op vrijdag na. Het bericht dat de kabelaar nog minstens veertien dagen respijt heeft, deed het goed bij de beleggers. Wat de bouw betreft, is het jammer dat de notering van HBG van het bord is en dat Dura Vermeer slechts twee aandeelhouders heeft. De Zoetermeerse bouwer heeft met HBG-moeder Dragados een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van concessies. Waarom zou Dragados zich daaraan houden nu het HBG in huis heeft? De officiële verklaring van Dragados, dat het bedrijf zich aan de overeenkomst zal houden, zou bij beleggers toch op het nodige ongeloof zijn gestuit. Helaas zullen we dat nooit kunnen constateren. Voor het overige gaan de bouwfondsen delen in de malaise op de beurs. Stuk voor stuk hebben ze de afgelopen twee tot vier weken het nodige laten liggen. Gouden resultaten zijn blijkbaar onvoldoende om het gekende edelmetaal weer om te ruilen voor papieren aandelen.

Reageer op dit artikel