nieuws

Verdekte bevestiging panelen zorgt voor een strakke gevel

bouwbreed

veenendaal – Hoesch levert onder de noemer Isolux een sandwichpaneel voor de gevelbouw. Het bestaat uit een kern van polyurethaan en gecoate metalen dekschalen. De leverancier wijst met nadruk op de vlakheid van de verdekt te bevestigen panelen. Hoesch vult de drie paneeltypen aan met een reeks speciale elementen. De hoek- en dakrandelementen worden uit hetzelfde materiaal vervaardigd als de wandelementen.

Het is niet zonder reden dat Hoesch de vlakheid benadrukt. De praktijk leert dat opdrachtgevers alleen superstrakke gevels uit staal verwachten. Diezelfde praktijk leert ook dat zo’n eindresultaat niet zonder meer tot stand komt. (temperatuur)belastingen willen nogal eens vervormingen veroorzaken. De verwerker moet voor de montage de achterconstructie beoordelen en bij twijfel de gerealiseerde toleranties nameten. Bij kritische gevelsystemen zoals sandwichpanelen met verborgen bevestiging, beveelt de leverancier aan de werkende maten van de gevel op de achterconstructie uit te zetten. Eventuele afwijkingen kan de verwerker dan gelijkmatig over alle gevelelementen spreiden. Bij horizontale montage moet de verwerker met mallen voorkomen dat de beplating door het eigen gewicht ‘uitgezakt’ aan de achterconstructie komt vast te zitten. Vaste instellingen beperken de variaties van montagetoleranties. Het gebruikte staal is 0,63 millimeter dik en voldoet aan de klasse StE 320. De plaat is corrosiewerend gemaakt met een metallische deklaag uit 95 procent zink en 5 procent aluminium. Van dit zogeheten Galfan wordt aan beide zijden 255 gram per vierkante meter opgebracht. De fabrikant schrijft er een hogere corrosiebestendigheid aan toe dan aan thermische verzinking. Voor buitentoepassingen wordt de huid afgedekt met 25 micrometer kunststofcoating. De kern bestaat uit HCFK-vrije polyurethaan-hardschuim (systeem 2000) met een gesloten celstructuur. Deze verbindt de stalen dekschalen schuifvast aan elkaar. Het minimum soortelijk gewicht van de schuimstof bedraagt 50 kilogram per kubieke meter. De buitenste huid is optimaal vlak. De binnenste huid kan ook op die manier, of gelinieerd, zijn uitgevoerd.

Bevestiging

Klemmen zorgen voor een onzichtbare bevestiging van de panelen. Die zijn aan de voeggeometrie aangepast en maken de binnen- en buitenhuid van de elementen bestendig tegen windzuiging. De voeg heeft een dubbelzijdige messing-groefverbinding. Deze maakt de plaatsing van de bevestigingsklem mogelijk, waarmee de elementen met een van buiten onzichtbare bevestiging aan de achterliggende constructie worden bevestigd. Tijdens de productie zijn aan weerskanten afdichtingsbanden aangeschuimd die de voegconstuctie lucht- en slagregendicht afdichten. Afhankelijk of het paneel horizontaal of verticaal wordt gemonteerd, wordt op de overgang tussn de hoek- en wandelementen, net als bij steunen en dakranden, uitgegaan van 50 millimeter brede voegen. Daarmee kan de gebruiker bouwtoleranties compenseren. De voegen worden lucht- en regendicht en thermisch isolerend opgevuld met een PE-schuimband. De afsluiting van de voegen gebeurt met met verschillende tweedelige aluminium voeglijsten met aan weerskanten rubber afdichtingen met kunststof lippen. De aluminium voeglijsten komen met een poedercoating, met een afwerking uit spuitlak of in geanodiseerde uitvoering.

Hoesch, Veenendaal, telefoon 0318-544644.

Reageer op dit artikel