nieuws

Twee spectaculaire torens op Boompjes

bouwbreed

ROTTERDAM – Twee spectaculaire 75 meter hoge torens naast en gedeeltelijke boven het monumentale gebouw van De Nederlandse Bank vormen in de toekomst nieuwe blikvangers langs de Rotterdamse Maas. Gemeente Rotterdam en ontwikkelaarscombinatie VOF De Boompjes tekenden gisteren de ontwikkelingsovereenkomst die het begin markeert van dit project.

‘Dit is de mooiste plek van Nederland. Dat is ons een lange zit waard’, zei bestuursvoorzitter J.L. den Hartog van Ernst & Young, huurder van de kantoortoren, over het langdurige proces dat aan de ondertekening voorafging. Problemen betroffen onder meer de massale aanwezigheid van leidingen in de grond. Verder was de achterliggende Scheepmakershaven aangewezen als waterbuffer bij overstromingen. Alle obstakels zijn nog niet overwonnen: tegen de bouwvergunning worden bezwaren verwacht van omwonenden. De projectontwikkelaar – een combinatie van Bouwfonds Pro-perty Finance, Johan Matser Pro-jectontwikkeling en Multi Vastgoed – verwacht niet dat die het project in gevaar kunnen brengen. Het Rotterdamse college en de provincie Zuid-Holland legden eerder de bezwaren terzijde die werden ingebracht bij de RO-procedure. De bouw van de kantoortoren voor Ernst & Young en de onder-grondse parkeergarage voor 650 auto’s gaat als eerste van start. De toren van 19.500 vierkante meter is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Philip Johnson/ Alan Ritchie. De tweede toren, van Brouwer Steketee Architecten, bevat 37 appartementen die ten minste 1 miljoen euro per stuk moeten opbrengen. Een volledig glazen gevel garandeert een weids uitzicht over de Maas. De ontwikkelaars zijn in gesprek met 120 gegadigden. Als laatste wordt het monumentale bankgebouw intern volledig gemoderniseerd en ingericht als hotel. De totale projectinvestering bedraagt 118 miljoen euro.

Reageer op dit artikel