nieuws

Toch weer die centen

bouwbreed

Toch weer die centen

Door het nieuwe kabinet moet in elk geval 9,25 miljard euro worden bezuinigd. Zo’n 3,25 miljard daarvan is alleen al nodig om te zorgen dat het financieringsoverschot gemiddeld 1 procent zal zijn. De rest dient voor beleidswijzigingen en -intensiveringen. Hoeveel het uiteindelijk wordt, zal op zijn vroegst volgende week pas bekend worden als alle onderwerpen voor een tweede keer over de onderhandelingstafel zijn gekomen. Dat is wel een tegenvallertje voor de onderhandelaars. Nadat de paarse kabinetten bijna niet anders dan de wind hebben meegehad, zijn bezuinigingen nu ineens weer nodig. Als het maar niet is omdat minister Zalm uiteindelijk voor het verkiezingsjaar ineens 7 miljard extra beschikbaar had, in plaats van de 0,5 tot 1 miljard die hij aanvankelijk in zijn hoofd had. Dat zal onderhandelaar Zalm hem niet in dank afnemen. LPF-leider Mat Herben zal zich zijn debuut ook anders hebben voorgesteld. Zijn almanak is nog steeds ‘De puinhopen van acht jaar Paars’ van Pim Fortuyn. Wie het boek gelezen heeft, zal tot de conclusie gekomen zijn dat het wel meeviel. Belangrijker is echter dat er een financiële paragraaf ontbreekt. Als er al ergens mee gerekend was, dan was dat zeker niet met noodzakelijke ombuigingen. Dat wordt dus improviseren voor Mat. Voor de bouw ziet het er dan ook minder fraai uit. De 6 miljard ombuigingen voor beleidsinvesteringen gaan vooral op aan onderwijs en zorg. De door velen gewenste extra gelden voor infrastructuur zullen dus uit nog verdere ombuigingen moeten komen. Of de afschaffing van het kwartje van Kok staat nog verder op de tocht.

Reageer op dit artikel