nieuws

Strak blok Woongebouw Amsterdam

bouwbreed Premium

Strak blok Woongebouw Amsterdam

Arons en Gelauff Een gebouw met 112 woningen, 111 parkeerplaatsen en 1200 vierkante meter bedrijfsruimte, in Osdorp, niet ver van het winkelcentrum. Het is de uitkomst van een Europan-prijsvraag, een internationale wedstrijd voor jonge architecten, die Floor Alons en Arnoud Gelauff zes jaar geleden wonnen. Winnaars van Europan mogen hun ontwerp bouwen op een locatie die gemeenten en ontwikkelaars beschikbaar hebben gesteld voor de prijsvraag. Of krijgen een alternatieve opdracht.

Hoe zat dat hier? Dit is de oorspronkelijke prijsvraaglocatie, en het ontwerp zit dicht in de buurt van het winnende plan. Probleem was dat er op de locatie nog een school stond die pas na drie jaar gesloopt kon worden. Vandaar dat het zes jaar heeft geduurd. Geduld moeten winnaars van Europan overigens wel vaker hebben. Het mooie van de prijsvraag is dat de winnaars een bouwopdracht krijgen. Het nadeel is dat ze zelden de dag na de prijsuitreiking aan de slag kunnen. Is dat wel handig voor een startende carrière? Zeker niet altijd, maar het is voor jong talent wel een buitenkans om in één keer in het diepe te worden gegooid en het pierebadje van verbouwingen en kleine klussen te kunnen overslaan. Dat is trouwens niet het enige goede aan Europan, want behalve dat het talent een kans biedt, helpt de prijsvraag, die om de twee à drie jaar worden gehouden, als het goed is ook de architectuur een stapje verder doordat in elke ronde altijd expliciet gevraagd wordt om nieuwe benaderingen van de woningbouw. Wat is het nieuwe aan dit woongebouw? De stapeling van functies in deze vorm, waardoor in deze suburbane omgeving, wat dat is Osdorp toch, een hoge dichtheid kon ontstaan. In de sokkel van donkere baksteen liggen de 111 parkeerplaatsen, omgeven door een ring van bedrijfsruimten en tien grondgebonden woningen. Daar bovenop staat een gesloten bouwblok van zes lagen rond een collectieve binnentuin, op het dak van de garage. Dit blok bestaat aan drie zijdes uit appartementen aan galerijen. De vierde zijde bevat maisonnettes aan een middengang. Niet van het klassieke type van anderhalve laag, maar van twee hele lagen. De maisonnettes liggen paarsgewijs met één verdieping parallel aan weerszijde van de gang en met de andere zij aan zij er haaks op. Het blok, met gevels glas aan de buitenkant en van hout aan de binnenkant, heeft kent één doorlopende circulatie. De middencorridor loopt over in een galerij aan de buitenzijde van het blok, die doorschiet naar de binnenkant van het blok, de hoek omgaat en weer aansluit op de middencorridor. De architectonische uitwerking van het woongebouw is even helder, waardoor het zich soepel voegt in de rationele strokenbouw van Amsterdam-West.

Reageer op dit artikel