nieuws

Stadion Den Bosch onder het mes

bouwbreed Premium

den bosch – Het is zover. Het officiële startsignaal voor de aanleg van de fundering voor de nieuwe tribune aan de zuidzijde van het ECCO-stadion van FC Den Bosch zal morgen klinken. Het stadion dat ook nog aan de noordzijde een nieuwe tribune krijgt, wordt verder uitgebreid met twaalf bedrijfsruimten en 11.000 vierkante meter kantoorruimte.

Wethouder De Jonge van de gemeente Den Bosch zal met een druk op de knop symbolisch de kraan in werking zetten die de laatste tribuneligger op zijn plaats legt. Hiermee wordt in een keer de basis gelegd voor de tribune aan de zuidzijde van het speelveld. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant van het stadion komen tribunes met in totaal drieduizend extra zitplaatsen. Onder deze tribunes komen twaalf bedrijfsruimten annex showrooms te liggen. In de vier hoeken van het stadion komen kantoren, verdeeld over vier bouwlagen. Het gaat in totaal om ongeveer 11.000 vierkante meter. De gebouwen van de kantoren steken in een hoek van 45 graden uit het totale complex. In de gevels aan de stadionzijde zijn geen ramen geplaatst. Kantoormedewerkers kunnen tijdens hun pauze dus geen wedstrijd volgen van FC Den Bosch. Marc Bell en Anoul Bouwman van Alynia Architecten uit Den Bosch zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. ‘De combinatie van kantoren/bedrijfsruimten en de voetbaltribunes was wel uniek’ zegt Bell. Op het dak van de bedrijfsruimten worden de tribunes geplaatst. De vier hoeken aan de stadionzijde zijn leeg, waardoor er eventueel nog tribunes voor kunnen worden geplaatst. Het architectenbureau is hierover nog in overleg met FC Den Bosch. De afweging voor de huisvesting van de kantoren/bedrijven in het stadion, heeft een financiële reden. In opdracht van Stichting Stadionbeheer verrichte Hevo Bouwmanagement hiernaar een haalbaarheidsstudie. De combinatie van de uitbreiding met de ontwikkeling van kantoren/bedrijfsruimten was het meest voordelig. Hierdoor is de huur van de 3000 tribuneplaatsen relatief laag gebleven voor FC Den Bosch. De N.V. Bossche Investerings-Maatschappij (BIM) start binnenkort met de exploitatie van deze commerciële ruimten. De uiteindelijke kosten van de uitbreiding bedragen ongeveer 18 miljoen euro.

Bouwcombinatie

Om het bouwproces zo goed mogelijk te laten verlopen – zijn de uitvoerende partijen, Bouwcombinatie Heijmans-Ballast Nedam, installateur DBU Zeegers – al vroeg bij het proces betrokken. In april van dit jaar is met de bouw begonnen. Deze is wel zoveel mogelijk afgestemd op het voetbalseizoen. Maar net als bij het WK, zijn sommige dingen nu eenmaal niet te voorspellen. De spelers van FC Den Bosch moesten hun na-competitiewedstrijd wel kunnen spelen. Hiervoor werden veiligheidsvoorzieningen getroffen. De nieuwe tribunes worden in september van dit jaar opgeleverd, de kantoor en bedrijfsruimten in 2003.

Reageer op dit artikel