nieuws

Smarthouse: zelfbouwhuis zonder stress

bouwbreed

rotterdam – Een moderne, op maat ontworpen woning voor particuliere opdrachtgevers hoeft niet volstrekt uniek te zijn om exclusief te zijn. Architect Robert Winkel wil dat bewijzen met zijn stalen Smarthouse, dat hij vanaf afgelopen week met HBG Vastgoed realiseert.

‘Smarthouse is het antwoord van HBG op de uitdaging van het particulier opdrachtgeverschap die staatssecretaris Remkes ons heeft gesteld’, zegt directeur R. de Jong van HBG Vastgoed. De demissionair staatssecretaris maakte een kavel bouwrijp voor dit ‘zelfbouwershuis’ bij uitstek. De naam Smarthouse heeft niets te maken met Domotica-achtige technieken, zoals Remkes veronderstelde. Het huis van bedenker Winkel is vooral slim door de bouwmethodiek en de service aan de klant. De koper van een Smarthouse krijgt een nauwkeurige prijsstelling in een vroeg stadium, exclusieve kwaliteit en een onderhoudsarme woning met een korte levertijd, mogelijk gemaakt door een industriële bouwwijze. ‘Dat is precies wat de woonconsument wil’, zegt Winkel. ‘Een commerciële opdrachtgever is eraan gewend dat tijdens het bouwproces zaken mislopen of vertragen. Voor een particulier is zoiets een ramp. Bouwen van een eigen huis staat in de stress-top10 op een derde plaats. In de Smarthouse-opzet heeft een consument geen zorgen.’ Het bouwconcept is even simpel als ingenieus. Het voorziet in een geheel stalen skelet met een vrije maatvoering dat razendsnel kan worden opgebouwd op een betonnen funderingsplaat.

Eenvoudig

De knooppunten zijn altijd identiek. Geveldelen, wanden en vloeren zijn eenvoudig te bevestigen en kunnen ook na voltooiing simpel worden toegevoegd of verwijderd. De keuzemogelijkheden van de klant betreffen onder meer de verdiepingshoogten en het aantal lagen, de plattegrondindeling, de gebruikte gevel- en afbouwmaterialen en de toepassing van vides. Een ‘building buddy’ fungeert als raadgever bij alle stappen van het constructie- en vergunningenproces.

Gestandaardiseerd

Robert Winkel Architecten realiseerde in Zoetermeer al drie Smarthouses met kleine aannemers. De samenwerking met HBG heeft tot doel tot een gestandaardiseerde productie te komen waarmee zonder haperingen in drie tot vier maanden een huis kan worden opgeleverd. HBG Vastgoed beschikt bovendien over de benodigde grondposities. Het Smarthouse op de dure kavel van ruim 1100 vierkante meter aan de Ringvaartweg dat afgelopen week werd gepresenteerd, heeft een prijsindicatie van 865.000 euro. Op andere locaties en bij een kleinschaliger opzet kan dat voordeliger. Maar de Smarthouse-organisatie gelooft een dusdanig exclusief product in handen te hebben dat een goede verkoopprijs een constante blijft bij bouw van maximaal vijftig huizen per jaar. Winkel: ‘Je kunt jaarlijks ook heel wat Ferrari’s verkopen zonder dat de exclusiviteit ervan verloren gaat.’

Reageer op dit artikel