nieuws

Reesink na uitspraak rechter verder met nieuwbouw

bouwbreed Premium

den haag – Reesink gaat verder met de bouw van het nieuwe bedrijfspand in Apeldoorn. Het gerechtshof in Arnhem stelde de toeleverancier van bouwmaterialen en machines in het gelijk in een rechtszaak die de onderneming tegen de gemeente had aangespannen. Apeldoorn gaat nu in cassatie.

Reesink en de gemeente Apeldoorn liggen al geruime tijd met elkaar overhoop. In 1997 kwamen zij de verkoop van een stuk grond aan de A1 overeen. Twee jaar later werd een start gemaakt met het bouwklaar maken van de grond. Sinds die tijd verkeren beide partijen in een juridisch gevecht over de prijs die Reesink voor het bedrijfsterrein moet betalen. Volgens Reesink-directeur B. ten Doeschate is de gemeente niet tevreden over de afgesproken prijs. Deze zou op 45 euro per vierkante meter zijn vastgelegd. ‘Toen een buitengewoon attractieve deal’, meent de bestuurder. Op het moment is diezelfde grond ruim verdubbeld in waarde en probeert het college van B en W nu onder de eerder gemaakte afspraken uit te komen, zo stelt Ten Doeschate. F. van Ardenne, van de gemeente Apeldoorn, schuift alle beschuldigingen van zich af. ‘Wij houden ons aan de wettelijke termijnen’, stelt hij. De ambtenaar wil alleen de misgelopen rente hebben. Reesink zou na het afsluiten van het koopcontract niet tijdig hebben betaald, waardoor de gemeente rente-inkomsten heeft misgelopen. Van Ardenne ontkent dat het om de grondprijs gaat. ‘De prijs was afgesproken. Daar houden wij ons aan.’ Van Ardenne vindt dat zijn juridische tegenstander de problemen vooral aan zichzelf heeft te danken. Zo zou Ten Doeschate zijn bouwplannen op het laatste moment hebben veranderd, waardoor er aanpassingen in de bouwvergunning gemaakt moesten worden. Zo zou Reesink heipalen hebben willen vervangen voor puin dat van de sloop van het oude pand in Zutphen afkomstig is. Van Ardenne: ‘Wij moeten dan kijken of dat volgens de milieuwetgeving kan. En dat kost tijd’. Ten Doeschate gaat nu voor een ‘respectabel aantal miljoenen’ een schadeclaim indienen. De bouw van het nieuwe pand gaat inmiddels versneld door. Begin volgend jaar wil Reesink verhuizen. De gemeente Apeldoorn is vooralsnog niet onder de indruk. ‘Wij zien de claim met vertrouwen tegemoet’, stelt Van Ardenne. De beleidsmaker blijft na alle juridische perikelen vriendelijk. ‘We moeten het redelijk houden in deze wereld. Meneer Ten Doeschate is hier altijd welkom. Ik kom liever tot een vergelijk.’

Reageer op dit artikel