nieuws

Provincies pleiten voor deregulatie en decentralisatie AUTEURSNAAM; Van onze correspondent

bouwbreed

maastricht – De drie zuidelijke provincies in ons land willen dat een nieuw kabinet meer nadruk legt op decentralisatie en deregulatie. Er moet gesaneerd worden in allerlei beroepstrajecten, die procedures vertragen. En provincie en gemeenten moeten meer taken krijgen, die nu voorbehouden zijn aan het Rijk. Dat zei de Limburgse gouverneur Van Voorst tot Voorst gisteren in Maastricht.

Samen met zijn collega-commissarissen van Zeeland en Brabant heeft hij hierover een brief geschreven aan informateur Donner. Volgens de Limburgse gouverneur lopen veel zaken in Den Haag vast, waar op provinciaal en regionaal niveau eenvoudig oplossingen kunnen worden gevonden. Wanneer problemen niet langer op Rijksniveau, maar op provinciaal niveau worden opgelost, kunnen de schotjes makkelijker omlaag gehaald worden, denkt Van Voorst tot Voorst. Hij wijst onder meer op het Grensmaasproject, maar ook op de bestrijding van de wachtlijsten door de bouw van extra zorgwoningen in Limburg.

Extra centen

De provincie slaagde er hier in alle betrokken partijen op een lijn te krijgen en snel tot resultaten te komen. Op Haags niveau was dat resultaat met deze snelheid nooit bereikt. Wel mag decentralisatie en deregulering geen bezuinigingsoperatie zijn, waarschuwen de drie zuidelijke provincies. Want voor de nieuwe bevoegdheden hebben gemeenten en provincie wel extra centen en mensen met expertise nodig.

Reageer op dit artikel