nieuws

Plan voor megabajes leidt tot volkswoede

bouwbreed

zaandam – Woedend, gefrustreerd en cynisch. Zo reageert de bevolking van Zaandam op het voorstel om binnen de gemeente een gevangenis te bouwen. ‘Bureaucratische zwendel’, ‘vleesgeworden opportunisme’ en ‘ambtelijk gekonkel in achterkamertjes.’ In die termen wordt het Zaanse bajesplan beoordeeld.

Dat blijkt uit reacties op de gevangenisplannen die woensdag officieel werden gepresenteerd, maar die al langer circuleerden. De repliek is te vinden op de website zaanstad.org, de opiniesite van de Zaanstreek. De mededeling van het gemeentebestuur dat het niet gaat om een gevangenis, doch om een ‘justitiële inrichting’, de belofte van werkgelegenheid en het voornemen om niet alleen duizend cellen, maar ook vijftienhonderd woningen te bouwen, verandert niets aan de reactie van de Zaandammers.

Opdrachtgever

De justitiële inrichting bestaande uit een gevangenis, een grenshospitium en jeugdgevangenis, moet over vijf jaar worden opgeleverd. Het complex zal verrijzen op het Hembrugterrein, dat grenst aan het Noordzeekanaal en eigendom is van de Rijksgebouwendienst. Deze is ook opdrachtgever voor de bouw. Het Zaanse cachot strekt zich uit over een terrein van 12 hectare. In de toekomst wordt het complex mogelijk uitgebreid met nog tweehonderd cellen. Als de plannen doorgaan, komen op het Hembrugterrein niet alleen cellen, maar ook vijftienhonderd woningen. De Rijksgebouwendienst heeft woningbouw op verzoek van de gemeente in het plan opgenomen. Of het gemeentebestuur ook instemt met de bouw van de megabajes is nog niet zeker. De definitieve beslissing daarover wordt in het najaar genomen.

Vijfhoekpark

Eerder stelde de Rijksgebouwendienst voor om op een andere locatie binnen Zaanstad een justitiële inrichting te vestigingen namelijk in het Vijfhoekpark. Ook dit plan leidde tot uiterst felle reacties van de Zaanse bevolking. In december vorig jaar stemden de Zaandammers tijdens een referendum massaal tegen dit plan. De huidige frustratie komt voor een belangrijk deel voort uit het gegeven dat ze nu toch een gevangenis binnen de gemeentegrenzen krijgen. Het complex wordt de grootste gevangenis van Nederland en moet de Bijlmerbajes gaan vervangen. ‘Ik vraag mij af waarom deze gevangenis zo nodig uit de Bijlmer weg moet. De gevangenis is gevestigd daar waar de doelgroep woont, laat hem dan ook daar’, aldus een van de verontwaardigde reacties op de opiniesite van de Zaanstreek.

Reageer op dit artikel