nieuws

Overleg cao grootmetaal moeizaam

bouwbreed

zoetermeer – De vierde onderhandelingsronde voor een nieuwe cao grootmetaal heeft geen akkoord opgeleverd. De sociale partners kunnen het onder meer niet eens worden over een loonsverhoging en de looptijd van de cao. CNV Metaal en Elektro vindt het loonbod van werkgeversorganisatie FME-CWM vooralsnog ‘ondermaats’. Deze oppert een loonsverhoging van 4,8 procent in 24 maanden: op 1 november van dit jaar 0,4 procent, op 1 januari volgend jaar 1,6 procent, op 1 oktober 2003 en op 1 april 2004 1 procent.

De vakbond ziet veel liever een cao met een looptijd van slechts negen maanden. In die tijd zouden de lonen met 2,5 procent omhoog moeten. Voor de werkgevers is een cao voor negen maanden echter onbespreekbaar. Maar ook het voorstel van de vakbond om een cao voor 21 maanden af te sluiten met een loonsverbetering van in totaal 6,5 procent is afgewezen. Onenigheid is er ook nog over sparen, kopen en verkopen van vrije dagen. Op het punt van reïntegratie en wao is wel vooruitgang geboekt, zij het zonder een definitief akkoord. ‘Het gat in de totale onderhandelingen is nog levensgroot’, constateert de cao-onderhandelaar van CNV Metaal en elektro. FME-CWM spreekt echter van ‘een toenadering’. ‘Afgesproken is daarom om de onderhandelingen op 20 juni voort te zetten.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels