nieuws

Ook slotenproducent Lips schrapt banen

bouwbreed

dordrecht – In navolging van slotenfabrikanten Nemef en Axa Stenman Industries, gaat ook branchegenoot Lips Nederland snijden in het aantal arbeidsplaatsen. Nog voor de zomervakantie wil het bedrijf uit Dordrecht 45 van de 225 banen schrappen.

De producent van sloten en sluitsystemen heeft een reorganisatie aangekondigd, die volgens algemeen directeur J. Wind van Lips een personeelsreductie van 20 tot 25 procent tot gevolg kan hebben. De onderneming kampt sinds ruim een jaar met een afnemende omzet en dalende bedrijfsresultaten als gevolg van de vertraagde economie en de daling van het bouwvolume. ‘Het personeelsbestand is met die ontwikkelingen niet mee gereduceerd’, zegt Wind. ‘Daardoor zitten we nu te ruim in ons jasje.’ Om de winstgevendheid op peil te houden, voerde Lips afgelopen jaar al kostenbesparingen door en werd getracht het marktaandeel te vergroten. De maatregelen bleken echter onvoldoende. Als er nu niet wordt ingegrepen, dan komt de continuïteit van de onderneming alsmede de werkgelegenheid in gevaar, aldus de directeur. ‘Doen we nu niets dan wordt het verlies alleen maar groter. De vooruitzichten zijn zeker tot 2003 niet gunstig. Signalen dat het bouwvolume zal stijgen zijn er niet.’

Markt

Op de Nederlandse markt is de concurrentie ondertussen alleen maar groter geworden, doordat Duitse hang- en sluitwerkspecialisten over de grens zijn gaan kijken. ‘In Duitsland gaat het natuurlijk al tijden slecht in de bouw. Om toch de omzet op peil te houden, begeven ze zich nu ook op de Nederlandse markt. Met als gevolg dat de prijzen ook nog eens onder druk zijn komen te staan.’ Lips is actief in zowel de woning- en utiliteitsbouw als de doe-het-zelfsector. De reorganisatieplannen zijn inmiddels voorgelegd aan de ondernemingsraad, het personeel en de vakbonden. Voor de zomervakantie wil Wind duidelijkheid geven over de exacte gevolgen. De slotenfabrikant streeft ernaar de betrokken medewerkers zoveel mogelijk te herplaatsen. Niettemin staat nu al vast dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn.

Vertrekregeling

Vakbond CNV Metaal en elektro is daar echter nog niet van overtuigd. ‘Er zal kritisch gekeken moeten worden naar het aantal werknemers dat moet vertrekken’, laat een woordvoerder weten. De vakbond eist in ieder geval een sociaal plan, waarin onder meer afspraken over een schadevergoeding, bemiddeling naar ander werk en een vrijwillige vertrekregeling moet worden opgenomen. Lips, sinds 2000 in handen van het Zweedse beursgenoteerde concern Assa Abloy, is de derde Nederlandse slotenfabrikant die onlangs banenverlies heeft aangekondigd. Axa Stenman en Nemef gingen Lips voor. Bij Nemef moeten 32 van de 350 werknemers weg, bij Axa werden al honderd arbeidsplaatsen geschrapt.

Reageer op dit artikel