nieuws

Onderzoek naar misstanden in Britse makelaarswereld

bouwbreed

londen – Het Office for Fair Trading (OFT), de Britse tegenhanger van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, stelt een onderzoek in naar misstanden onder de makelaars op de woningmarkt. Makelaars zouden zich schuldig maken aan prijsopdrijving, misleiding van potentiële kopers en andere malafide praktijken.

De Britse makelaars draaien gezamenlijk een omzet van circa 6,5 miljard euro per jaar, waarvan driekwart afkomstig is van de huizenmarkt. De ombudsman voor de makelaardij ontving vorig jaar 5500 klachten, ruim 20 procent meer dan in 2000, terwijl ook nog eens 5000 klachten werden ingediend bij controleambtenaren voor de handel. De Britse woningmarkt maakt al enkele jaren achtereen een grote ‘boom’ door. De woningprijzen stijgen jaarlijks met minstens 10 procent en in sommige gebieden met meer dan 15 procent. Vooral eerste kopers komen daardoor nauwelijks meer aan bod. De markt wordt bovendien nog eens extra gestimuleerd door het steeds populairdere ‘kopen om te verhuren’. Veel mensen steken zich fors in de hypotheekschuld om een tweede huis te kopen – meestal een flat in Londen – om dat vervolgens weer te verhuren. Deskundigen hebben al gewaarschuwd dat de huren door de grote toevloed van beschikbare flats fors onder druk staan, waardoor de nieuwe huisbazen veel minder binnen krijgen dan ze hadden gedacht. Makelaars zouden misbruik maken van de verkopersmarkt door kopers aan het lijntje te houden, onterechte provisies te berekenen of zich soms zelf als koper te manifesteren om zo de prijs op te drijven. Een bekend verschijnsel is het ‘gazumping’ waarbij een nieuwe koper door een hoger bod op het laatste moment een al vrijwel gesloten koopovereenkomst kan aftroeven. Gazumling is mogelijk omdat Groot-Brittannië geen voorlopig koopcontract kent. De makelaar van de gelukkige kandidaat – of van beiden – strijkt dan meestal extra provisie op.

Bescherming

Het OFT wil vooral de hele provisiestructuur in beeld brengen, waarbij ook wordt gekeken of de makelaars waar voor hun geld bieden. Verder wordt bezien of de geldende wetgeving koper en verkoper voldoende bescherming biedt. Het OFT heeft aangekondigd daarbij ook naar de praktijk in andere landen te willen kijken. Algemeen directeur J. Vickers: ‘Kopen of verkopen van een huis is voor de meeste mensen de grootste transactie die ze ooit in hun leven doen. Het is daarom van groot belang dat de consument de hele procedure en de verschillende mogelijkheden ook goed begrijpt.’

Reageer op dit artikel