nieuws

Nieuwe wijk op Rotterdamse Müllerpier krijgt gezicht

bouwbreed

rotterdam – Op de Rotterdamse Müllerpier is maandagmiddag het eerste bouwblok opgeleverd. Tegelijkertijd sloeg oud-wethouder H. Kombrink (PvdA) zijn eerste en waarschijnlijk laatste damwand, voor het volgende blok, De Ruyter.

De Müllerpier wordt, volgens een stedenbouwkundig plan van supervisor Kees Christiaanse Architecten en Planners (KCAP), een autonoom stadje middenin een Rotterdams havengebied. Een robuuste uitstraling met veel baksteen en natuurlijke materialen moet daarnaar verwijzen. De nieuwe wijk is aan drie zijden omgeven door water. In totaal verrijzen op de pier – voormalig pakhuizengebied en tevens voormalig evenemententerrein – twaalf blokken met elk een geheel eigen karakter. Tot het plan behoren torens van zeventig meter, gemengde blokken met stadswoningen en appartementen en lagere blokken met grondgebonden woningen. Het accent ligt daarbij op duurdere woningen. Betrokken architecten zijn KCAP, de ArchitectenCie, EGM en Neutelings Riedijk. Grote namen, maar blok 10, dat maandag werd opgeleverd, oogt vooralsnog erg gewoontjes. De woningen vallen volgens ontwikkelaar Eurowoningen vooral in de smaak bij ouderen zonder kinderen. De gemiddelde leeftijd van de nieuwe bewoners ligt op 46 jaar. Het streven van de gemeente Rotterdam om met de ontwikkeling van de binnenstedelijke Vinex-locatie Müllerpier eigen burgers vast te houden blijkt een succes. Ruim 50 procent van de kopers komt uit Rotterdam of directe omgeving.

Gereed

Woongebouw De Ruyter, dat als tweede wordt gerealiseerd, bevat 58 driekamerappartementen en wordt geflankeerd door laagbouw met veertien stadswoningen. Ondergronds heeft het gebouw twee parkeerlagen. De koopsom voor een appartement bedraagt ongeveer 210 duizend euro. Over drie jaar moeten alle zevenhonderd woningen op de Müllerpier gereed zijn.

Reageer op dit artikel