nieuws

Nieuw krediet voor dure laserreiniging

bouwbreed

Nieuw krediet voor dure laserreiniging

ROTTERDAM – De Rotterdamse gemeenteraad heeft 2,56 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor laserreiniging van de stadhuisgevels. Het stadsbestuur moest garanderen dat verdere overschrijdingen uitgesloten zijn en dat in de toekomst geregeld over de voortgang wordt gerapporteerd. De reinigingsklus van de stadhuisgevels had begin 2001 door aannemer Laserclean BV voor 700.000 euro geklaard moeten zijn. Maar op 31 maart 2001, toen na een jaar alleen de voorgevel grotendeels schoon was, moesten de werkzaamheden worden stilgelegd. Uit het huidige kredietverzoek, waarmee de Nederlands-Duitse combinatie Architectus het karwei gaat afmaken, blijkt dat niet alleen Laserclean, maar ook de gemeente veel te verwijten is. Het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) had destijds ‘niet voldoende deskundigheid’ om de presentaties van Laserclean op hun merites te kunnen beoordelen. Onbekendheid met innovatieve lasertechniek maakte het verder onmogelijk te beoordelen of de prijsaanbieding van Laserclean realistisch was. Verder heeft het OBR onvoldoende financieel en managementtechnisch bedrijfsonderzoek naar Laserclean uitgevoerd. Het leidde al met al tot een verviervoudiging van de kosten. Anders dan in het verleden betaalt de gemeente nu alleen voor afgeleverd werk aan de gevel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels