nieuws

Nederland helpt Zuid-Afrika aan warm water

bouwbreed

Daalderop beloofde directeur P. Koets van Habitat Nederland tijdens de afgelopen vakbeurs VSK honderd Close-in boilers te leveren. Aanvankelijk bedoeld voor evenzoveel ‘vrijwillig gebouwde’ huizen in de wijk Sherwood van het Zuid-Afrikaanse Durban, maar uiteindelijk bestemd voor een soortgelijk project in Kaapstad. Twee medewerkers van de Tielse fabrikant installeerden vorige week de boilers met tien leerlingmonteurs en hun begeleiders van het ROI-Utrecht. De onderwijsinstelling viert zo het tienjarig bestaan van diens installatie-opleiding,

Habitat for Humanity bouwt met vrijwilligers, sponsoren en donoren en realiseerde inmiddels wereldwijd zo’n 120.000 huizen voor mensen in erbarmelijke omstandigheden. Eén van de kopstukken is de Amerikaanse oud-president Carter die de bouw in Durban leidde. Aan het Zuid-Afrikaanse project van Habitat International werkten bijna vierduizend internationale vrijwilligers, waaronder deze keer een kleine vijftig Nederlanders, samen met plaatselijke vrijwilligers. Voor het project in Durban stonden vijf dagen.

Studenten

Op dezelfde manier verrijzen in korte tijd duizend huizen in achttien Afrikaanse landen. Elk van de honderd huizen beslaat een oppervlakte van ongeveer 45 vierkante meter. Naast een woonkamer kent het huis een badkamer met bad, een keukentje en twee slaapkamers. De locatie is in de voorafgaande maanden mede met Nederlandse hulp bouwrijp gemaakt. Een ploeg van vijfentwintig studenten van de TU Eindhoven, toevallig aanwezig in Durban, bood onvoorbereid aan om mee te helpen met de werkzaamheden. Door misverstanden in de organisatie bood naast Daalderop nog een ander bedrijf de installatie voor warmwatervoorziening aan. Een Amerikaans bedrijf leverde een kant-en-klaarsysteem voor de badkamer en de warmwatervoorziening. De installatie integreert een wastafel, een boiler, een toilet en een ligbad. De mengkraan op de wastafel is tevens de mengkraan voor het bad. De meningen over dit compacte systeem waren unaniem: slim bedacht en prima voor de gebruiksbehoefte van de bewoners, maar absoluut ongeschikt voor de Nederlandse markt. De combinatie van een gewone HR-ketel met een Close-in boiler in de keuken ligt veel meer voor de hand. Habitat stelde voor om de boilers van Daalderop, vanwege het eenvoudiger transport, te installeren in een nieuw project in Kaapstad, waar over enkele weken eveneens honderd woningen worden gebouwd. Dat viel de ROI-ploeg zwaar, want zij waren geprepareerd om de Close-in te installeren. De leerlingmonteurs krijgen daarentegen de kans zich een geheel onbekend Amerikaans systeem eigen te maken en te plaatsen. Na overleg met de plaatselijke technici en met Habitat werd besloten de Nederlandse leerling-monteurs een installatieploeg te laten vormen met lokale monteurs.

Verschillen

Een Nederlandse en een Zuid-Afrikaanse jongen werkten als duo samen. De internationale samenwerking kende wel wat startproblemen. De manier van werken verschilde, evenals de benadering van een probleem. Ook in het tempo van werken bleken grote verschillen te bestaan. Daarnaast viel de installatie minder simpel uit dan verwacht. Bepaalde koppelingen sloten niet goed op elkaar aan, er traden onverwachte lekkages op en in sommige huizen viel plotseling de waterdruk weg. Ook bleken veel woningen nog niet zo ver te zijn dat de installatie kon plaatsvinden. Uiteindelijk is het de leerlingmonteurs, samen met de lokale collega’s, gelukt om bijna de target van twintig te installeren woningen te halen. De laatste dag werd voor de bouwers en de leerlingmonteurs van het ROI zwaar. De binnenwanden van de woning waaraan ze werkten waren nog net op tijd geplaatst. Maar de volgende dag moesten alle wanden nog worden geplamuurd. Een tegenvallende klus waarbij een extra belemmerende factor was dat de plamuur erg langzaam droogde. Daarnaast bleek de latex die op de muren en plafonds moest worden geschilderd van een tegenvallende kwaliteit waardoor er voor een goede dekking eigenlijk minstens vier lagen nodig waren. Oud-president Carter monteerde met zijn kleinzoon het afdakje boven de voordeur. Hij had daar zijn specialiteit van gemaakt en liep alle huisjes langs om bij te springen, voortdurend in de gaten gehouden door veiligheidsagenten.

Reageer op dit artikel