nieuws

Monnikenhuizen winnaar omgevingsarchitectuurprijs

bouwbreed Premium

ROTTERDAM – De tweejaarlijkse Omgevingsarchitectuurprijs 2002 is toegekend aan het project Monnikenhuizen in Arnhem. Demissionair staatssecretaris J.W. Remkes reikte de prijs, een trofee en cheques ter waarde van waarde 24.000 euro, uit aan vertegenwoordigers van opdrachtgever Johan Matser Projectontwikkeling en ontwerper Buro Lubbers Landschapsarchitectuur & Stedelijk ontwerp.

Monnikenhuizen, gelegen op het voormalige sportterrein van voetbalclub Vitesse, is in de afgelopen jaren veranderd in een parkwijk met 204 woningen. Het plan integreert woningbouw, landschappelijke en ecologisch duurzame doelstellingen tot een ruimtelijk esthetisch totaalontwerp. Volgens de jury benut het plan-Monnikenhuizen het hellende terrein uitstekend door zowel een typologisch geschakeerde reeks woningen te plaatsen, als door een overgang te bewerkstelligen tussen aangrenzende landschappen. Een centrale vijver zorgt voor de afvoer van overtollig regenwater. Een terrasachtige opzet en goed doordachte beplantingswijze zorgen voor mooie ruimten en zichtlijnen. Volgens de jury, die spreekt van ‘een voorbeeldig plan, in de beste traditie van de negentiende-eeuwse villawijk’, leidde dat tot een zeldzaam niveau van landschappelijke en architectonische integratie. Integrale aanpak, opzet en uitvoering werden mogelijk doordat de ontwikkeling en inrichting van het gebied, ook het openbare gedeelte, in handen waren van één partij.

Reageer op dit artikel