nieuws

Markering met hoge reflectie

bouwbreed Premium

arnhem – Op verschillende proefvakken is in de omgeving van Arnhem door een speciaal hiervoor gebouwde machine een innovatieve reflecterende wegmarkering aangebracht. De eerste metingen van onder andere de reflectiewaarden van deze markering laten een extreem positief resultaat zien.

De wegmarkering is een ontwikkeling van Multiline Markering BV uit Ede in samenwerking met 3M Nederland BV. Met het materiaal zijn inmiddels in overleg met de Gemeente Arnhem de proefstrepen getrokken op de Amsterdamseweg in Arnhem en in samenwerking met Rijkswaterstaat en de DWW op de A18 nabij Kilder. Veiligheid en duurzaamheid waren de belangrijkste uitgangspunten bij de ontwikkeling van het product. A. Klaassen, directeur bij Multiline Markering: ‘We zijn enthousiast en tegelijkertijd verrast. De markering is nat en droog getest op de dag- en nachtzichtbaarheid en de stroefheid. Er zijn tijdens deze testen opvallend hoge reflectiewaarden gehaald. Zo ligt de wettelijke nachtzichtbaarheid op een waarde van > 80 mcd.lx/m2. Onze metingen leverden een gemiddelde waarde ruim 1200 mcd.lx/m2 op. De waarden zijn gemeten in het uitgezette proefvak.’

Samenstelling

Back to the future? Als je naar het bij Grün in Duitsland gebouwde prototype van de markeringsmachine kijkt, denk je spontaan aan een omgebouwde tijd- of stoommachine. Alleen kun je hiermee niet snel reizen en komt er geen zwarte rook en hete stoom maar een wit wegmarkeringsmateriaal met speciale eigenschappen uit. Het wegmarkeringsmateriaal, 3M Stamark LPM 1200, is opgebouwd uit een twee-componenten Polyureum. Tijdens de spuitwerkzaamheden worden uit een parelstrooier de keramische elementen en glasparels nagestrooid. De glasparels bestaan uit gepolijste stukjes van doorzichtig glas. Een eigenschap van de keramische elementen is dat het een duurzaam en slijtvast materiaal met een zeer sterke hechting betreft. De proef is een eigen initiatief van de betrokken bedrijven. De Arnhemse locaties zijn echter in overleg met de Gemeente Arnhem en Rijkswaterstaat aangewezen. Klaassen: ‘De komende twee jaar zal de markering op beide proeftrajecten een keer per drie maanden door ons worden getest.’ De markeringsmachine gaat voor het trekken van proefstrepen heel Europa door. Zo gaat deze machine op korte termijn voor proeven naar Frankrijk en Duitsland.

Reageer op dit artikel