nieuws

Marine verdacht van schoten

bouwbreed Premium

gorinchem – Tientallen kogels werden in Indonesië afgevuurd op het baggerschip Volvox Hansa van Van Oord ACZ. ‘Het incident vond twee weken geleden al plaats. Wij dachten dat het om piraten ging, maar eergisteren hoorden wij dat het een aanval was van de Indonesische marine’, zegt directeur P. de Ridder.

De Volvox Hansa was op 22 mei rond 22.00 uur van Singapore op weg naar de Maleisische wateren. Dagelijks legt de Volvox Hansa deze route af. Samen met Ballast en de baggerafdeling van Hyundai is het bedrijf al anderhalf jaar bezig met het prestigieuze Jurong Island project, een opdracht voor de Singaporese overheid ter waarde van 1,5 miljard euro. De Ridder: ‘De vaarroute van Singapore naar het zandwingebied loopt echter over Indonesisch gebied. Hier werd het vuur geopend op ons schip. Gelukkig raakte niemand gewond, maar de schrik zat er goed in. De kapitein is direct hard gaan varen richting Singaporese wateren. Daar moest onze bemanning eerst even bijkomen van de schrik. Later hebben ze proces-verbaal op laten maken’, geeft hij aan. ‘Wij zijn er altijd van uit gegaan dat het om piraten ging, ook al omdat vijftig minuten eerder op dezelfde lokatie ook het onder de Panamese vlag varende schip the Queen of Penta-Ocean was beschoten. Eergisteren kreeg ik bericht dat in het gezaghebbende scheepsblad Llyod’s List stond vermeld dat de aanslag het werk was van de Indonesische marine. Officieel zijn we echter nog niet geïnformeerd over dit onderzoek.’

Rustig

De persvoorlichter van de Indonesische ambassade in Nederland spreekt van ‘een sensatieverhaal’. ‘Ik weet van niks. Is dat gebeurd in onze zee?’ Het baggerbedrijf heeft aangifte van het incident gedaan bij het meldpunt piraterij van het Internationaal Maritiem Bureau in Kuala Lumpur. Of de schietpartij in diplomatieke zin tot een verdere escalatie komt, valt zeer te betwijfelen. Persvoorlichter F. de Bruin van het ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘Wij zullen de Indonesische regering wel om opheldering vragen, maar dienen geen protest in. Dat hebben wij na overleg met Van Oord zo afgesproken.’ De Ridder: ‘Sinds dit ene incident is het bij ons verder rustig gebleven. Ik heb geen idee of uit ons proces-verbaal nog maatregelen voortvloeien. We zijn allemaal erg geschrokken. Zoiets hoort niet. Maar wat doe je eraan?’

Reageer op dit artikel