nieuws

Leden slijpersbende langdurig gevang in

bouwbreed

den haag – Vier leden van een malafide slijpersbende die in de afgelopen jaren zo’n tweehonderd bouwbedrijven een half miljoen euro afperste, gaan langdurig de gevangenis is. Dat heeft de Haagse rechtbank gisteren bepaald.

Bendeleider Louis Petalo (56) kreeg de hoogste straf. Hij moet vijf jaar zitten. Zijn vrouw kreeg een gevangenisstraf van anderhalf jaar opgelegd, hun dochter een jaar cel en een schoondochter ruim twee maanden. De rechtbank achtte bewezen dat de leden van de zigeunerfamilie ‘zich gedurende lange tijd en op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan afpersingen’. De werkwijze van de malafide slijpers was telkens hetzelfde: op bouwplaatsen werden ‘proefslijpen’ aangeboden, waarvoor later exorbitant hoge kosten in rekening werden gebracht, soms wel het honderdvoudige van een normale nota voor dergelijk werk. Aannemers die weigerden te betalen, werden bestookt met zware bedreigingen. Voor de rechters staat onomstotelijk vast dat de slijpers nooit bonafide bedoelingen hebben gehad. ‘Er is nooit sprake geweest van reële beloningen voor slijp- en verhardingswerk. Dat blijkt wel uit het feit dat veel gereedschap nooit is teruggekomen, bij de familie slechts twee roestige slijpmachientjes zijn gevonden en het harden van gereedschap zeer specifieke kennis en grote investeringen van de ondernemer vergt.’

Verborgen camera

De bende dupeerde naar schatting tweehonderd bedrijven uit de bouw. Volgens de rechtbank had dat aantal veel lager kunnen zijn als politie eerder had ingegrepen. In het hele land waren al aangiften binnengekomen, maar de politie onderzocht de zaak pas goed na een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Vorig jaar november filmde hij de praktijken van de Petalo’s met verborgen camera’s. Het trage handelen van de politie was voor de rechtbank reden de straf van leider Petalo enigszins te verminderen. De officier van justitie had twee weken geleden zes jaar cel geëist. Over de vraag of de familie de inkomsten uit hun criminele praktijken moeten terugbetalen, heeft de rechtbank nog niet beslist. Justitie claimt bijna een half miljoen euro.

Reageer op dit artikel