nieuws

Kunststof en gekleurde kwartskorrels dekken galerijvloer perfect af

bouwbreed

leerdam – Verweij Building Upgraders uit Leerdam herstelde zo’n 4000 vierkante meter beschadigde galerijvloer van vier appartementsgebouwen in Breda. Dat deed Verweij met Decothane CL2(50) van Pentagon Plastics uit het Belgische Wakken. Het materiaal bestaat uit gekleurde kwartskorrels die zijn ingebed in twee lagen kunststof die de ondergrond waterdicht en slipvrij afwerken.

De vier gebouwen tellen 240 flatwoningen en stammen uit de jaren zestig. Aanvankelijk waren de galerijvloeren afgewerkt met koudasfalt. In de loop der jaren ontstonden in het beton en het asfalt aanzienlijke barsten, waardoor de waterdichting verminderde. Bij de keuze van reparatiemethoden kwam als eerste een systeem op basis van epoxyhars in beeld. Dat kon echter pas worden gebruikt als het beschadigde koudasfalt werd verwijderd. Het puin moest dan als chemisch afval worden afgevoerd. Een ander nadeel was dat het epoxysysteem geen scheuren kon overbruggen.

Waterdicht

Decothane daarentegen kan direct en naadloos op bestaand en beschadigd koudasfalt worden aangebracht en overbrugt scheuren. Het systeem bestaat uit een waterdichte inbeddingslaag uit polyurethaan. Dit Decothane EC is versterkt met een glasvezelmat die Pentagon ontwikkelde onder de naam Reemat. Daarop wordt een laag Decothane SP aangebracht. De fabrikant noemt het ‘sterk UV stabiel’. De eindlaag wordt overvloedig ingestrooid met kwartskorrels van 0,2 tot 0,6 millimeter. Na het wegvegen van overtollig materiaal wordt het oppervlak afgewerkt met PP CL(2) 50. Dit materiaal heeft eveneens als basis van polyurethaan en maakt het oppervlak slipvrij; een niet onbelangrijke voorwaarde omdat het complex aan nogal wat bejaarden huisvesting biedt. Een transparante laag werkt het oppervlak decoratief af. Daarvoor biedt de leverancier verschillende kleuren aan. De fabrikant wijst erop dat de luchtvochtigheid de droging van het systeem verbetert en dat het materiaal zelfs onder water uithardt, omdat het oppervlak zich direct waterdicht afsluit. Om die reden kan het materiaal het hele jaar worden aangebracht, zolang het niet vriest. Het systeem kan tot de hoogte van de drempels worden opgebouwd. Pentagon garandeert het systeem tien jaar en rekent met een investering van 80 tot 85 euro per vierkante meter. Het bedrijf herinnert eraan dat het in 1993 de zelfreinigende watergedragen copolymeer Decadex Everclean leverde voor de renovatie van de bolwoningen in Den Bosch. Dat materiaal verkeert nog steeds in goede conditie. Voor het Bossche project werd de coating met Reemat glasvezelmat versterkt. Het membraan laat damp door, zodat ingesloten water zonder blaarvorming en onthechting kan ontwijken. Decadex Everclean weerstaat temperatuurschommelingen in de ondergrond zonder dat zich scheuren of barsten voordoen.

Pentagon Plastics, Wakken, telefoon (056) 600511.

Reageer op dit artikel