nieuws

Kritiek op werk arbeidsdeskundige

bouwbreed

Kritiek op werk arbeidsdeskundige

den haag – De Inspectie Werk en Inkomen is ontevreden over de arbeidsdeskundige die bepaalt of iemand arbeidsongeschikt is. Demissionair staatssecretaris Hoogervorst (sociale zaken) wil dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) maatregelen neemt. Hij beleit vermindering van het aantal klassen arbeidsongeschiktheid en een onderlinge beoordeling van de deskundigen op kwaliteit en productiviteit. Onvoldoende aandacht voor de unieke situatie van de zieke en niet genoeg gebruik maken van de beschikbare informatie zijn de belangrijkste tekortkomingen. Het oordeel teveel afhangen van een computersysteem en vuistregels. Het UWV zegt die conclusie zelf al eerder te hebben getrokken. Betere opleidingen en afspraken volgden, waardoor het aantal volledig arbeidsongeschikten daalde van 50 naar 38 procent van de beoordeelde werknemers. Het instituut doet binnenkort nieuwe voorstellen.

Reageer op dit artikel