nieuws

Kleurrijk plan voor ouderenhuisvesting

bouwbreed Premium

rotterdam – Grijs is taboe in de nieuwe huisvesting voor 55-plussers in de Rotterdamse wijk IJsselmonde. Met een veelkleurig en spannend ontwerp heeft het Amsterdamse architectenbureau Arons en Gelauff de ontwerpwedstrijd gewonnen voor het ouderencomplex Plussenburgh in deze wijk .

‘Je hebt altijd wel één baldadig jongetje in de klas die de opgelegde regels breekt en je ervan probeert te overtuigen dat het onnodige blokkades zijn. Dat jongetje heeft bij ons gewonnen,’ aldus juryvoorzitter ir. R. Geurtsen, tevens supervisor van het Centrumplan IJsselmonde. De voornaamste regel die Arons en Gelauff doorbraken was die van de bouwhoogte: vijftien in plaats van tien verdiepingen. Een slimme oplossing voorkomt dat het ontwerp ontaardt in de massaliteit die opdrachtgever Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) vooraf vreesde. Arons en Gelauff koppelden de voorkant los van de achterkant en zetten vervolgens de ene zijde rechtop en de andere zijde op een traliewerk van kruiselings geplaatste kolommen, die oprijzen uit een vijver. Daardoor ontstaat een ontwerp dat van alle kanten transparant oogt. ‘Vrolijk, eigentijds en Rotterdams stoer,’ vindt architect Arnoud Gelauff.

Tuin

De galerijzijde van beide volumes is voorzien van felgekleurd glas. Aan de andere zijde hangen de balkons tot ver aan de buitenzijde van het gebouw. Glazen windschermen moeten windhinder voorkomen. De architect bekijkt de mogelijkheid de balkons met behulp van tuien te bevestigen. Een looppad voert tussen de kolommen door naar een centrale recreatieruimte aan de vijver. Erachter komt een met bomen beschutte gemeenschappelijke tuin. Volgens plaatsvervangend directeur S. Parmeshwar van de SOR past het ontwerp perfect in het streven naar een gevarieerd woningaanbod voor ouderen. ‘De vergrijzing neemt in Nederland snel toe, maar dat wil niet zeggen dat ouderenhuisvesting grijs moet zijn. Het gaat bepaald niet om een groep mensen die kleurloos is.’ Plussenburgh krijgt negentig drie en vierkamerwoningen, met een huurprijs van circa 640 euro en een hoog serviceniveau. De bouw gaat halverwege 2004 van start, de oplevering is eind 2005.

Reageer op dit artikel