nieuws

Huis bouwen in vier dagen blijkt technisch mogelijk

bouwbreed Premium

durban – Studenten van de TUEindhoven helpen bij de bouw van woningen voor mensen met lage inkomens. De woningen worden gebouwd in het kader van het ‘Jimmy Carter Work Project’.

De studenten gebruikten de eerste week van hun reis voor een bezoek aan de bouwplaats in Durban. Zij hielpen bij de bouw van de eerste twee van driehonderd woningen, bedoeld als onderdak voor het echtpaar Carter en hun lijfwachten, enkele weken later. De studenten staken de handen uit de mouwen en bespraken ook de uitvoeringstechniek. Zou het mogelijk zijn om honderd van deze woningen in één week tijd op te trekken met de inzet van 4500 vrijwilligers? Dat aantal wordt genoemd door de Mail & Guardian uit Zuid-Afrika. De krant meldt dat ook Kenneth Kaunda, voormalig president van Zambia, en Mangosuthu Buthelezi, minister van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika, aanwezig waren bij de aanvang van de bouw van de driehonderd woningen in Cato Manor, een buitenwijk van Durban. Het Jimmy Carter Work Project vormt de kroon op de uitvoering van 1000 woningen in 2002 door Habitat for Humanity, verspreid over achttien landen van het Afrikaanse continent. In Zuid-Afrika heeft de regering gezorgd voor de bouw van 1,2 miljoen goedkope woningen van 1994 tot 2001, maar nog steeds leven 7,3 miljoen van de 44,3 miljoen inwoners van Zuid-Afrika in krottenwijken, de townships.

Big mama

De studenten hebben vier dagen meegewerkt in teams van vier tot acht mensen. De bouwplaats ligt niet ver van twee kruisende brede autosnelwegen. De wijk bestaat uit enkele lusvormige wegen met aan weerszijden rijen kleine woningen langs afgegraven en geëgaliseerde hellingen. Voor- en achtertuin ontbreken, evenals een afbakening van het eigen terrein. In de omgeving staan al middenklassewoningen. De meeste eigenaren daarvan hebben zich verzet tegen de bouw van huizen voor de lage inkomensklasse. ‘Eén eigenaar heeft zich wel voor het project ingezet. Hij nodigde ons uit voor een feest, waar we ‘big mama’ ontmoetten, zijn hulp in de huishouding. Zij heeft een woning van het project toegewezen gekregen’, vertelt Jasper Blanken. Habitat for Humanity bouwt ook op andere plaatsen in Durban. Meestal gaat het om ‘upgrading’ van wijken met traditionele ronde huizen. De rechthoekige woningen vallen op. Ze worden op gunstige voorwaarden verkocht aan mensen zonder eigen huis, met vast werk, zonder crimineel verleden, die de moeite willen nemen om vijfhonderd uur zelf mee te bouwen. Dat laatste criterium is het moeilijkst, want het betekent vijfhonderd uur geen geld verdienen. De studenten uitvoeringstechniek kwamen tot de conclusie dat het technisch mogelijk is een woning in vier dagen te bouwen. ‘Het is wel duurder, omdat alles moet worden voorbereid. De cementmortel bijvoorbeeld wordt vooraf gemengd en staat gereed in containers. Alle onderdelen van de woningen worden als bouwpakketjes klaargelegd. De hoeken zijn al opgemetseld en de vrijwilligers krijgen houten mallen waarin zij de stenen moeten leggen. Mochten de woningen toch niet klaar zijn, dan neemt een lokale aannemer het resterende werk voor zijn rekening’, vertelt Ralf Derksen, student uitvoeringstechniek en deelnemer aan de studiereis. Hoewel het om kleine en goedkope woningen gaat die zeker niet aan de eisen van het Bouwbesluit zouden voldoen, vonden de studenten de kwaliteit hoog. Derksen: ‘Ik had die luxe afwerking niet verwacht. De spijkers in het gipsplatenplafonds zijn afgeplamuurd, elektriciteitsleidingen weggewerkt en alle poriën in de muren zorgvuldig gedicht.’

Close-in boilers

‘De bouwplaats was superschoon en opgeruimd. Dat was een ervaring. Alleen de logistiek was niet helemaal betrouwbaar. Het was onvoorspelbaar of een vrachtwagen vandaag of morgen zou komen’, aldus Blanken. Hij vertelt dat de ontwerper liever met aluminium spanten had gewerkt. Maar Carter wilde hout. Gebruikelijk is een dakbedekking van gegalvaniseerd golfplaat. Een fabrikant bood echter gebakken dakpannen aan. Voor de warmwatervoorziening stuurde Daalderop 100 close-in boilers naar Durban. De warmwatervoorziening bleek echter inbegrepen bij de badkamers, afkomstig uit de Verenigde Staten. Daarom werden de boilers doorgestuurd naar Kaapstad, waar Habitat for Humanity een ander project van honderd woningen uitvoert. In totaal worden in Cato Manor bij Durban driehonderd goedkope woningen gebouwd. Er zijn twee basisplattegronden, rechthoekig en T-vormig. Beide typen hebben een oppervlakte van ongeveer 50 vierkante meter, goed voor zeven tot negen bewoners. Het ontwerp omvat een woonkamer met kitchenette, een badkamer met toilet en twee slaapkamers, die alle rechtstreeks op de woonkamer aansluiten. Een kleine veranda met afdak maakt het geheel compleet. De gevels worden in verschillende kleuren gestuct.

Habitat for Humanity

Habitat for Humanity (‘een woonplaats voor de mensheid’) is in 1973 gesticht door Millard en Linda Fuller. Zij begonnen met de bouw van goedkope woningen in Zaïre, de huidige Democratische Republiek Congo. De onafhankelijke, maar wel christelijk georiënteerde organisatie heeft in de afgelopen 25 jaar meer dan 100.000 betaalbare woningen gebouwd in 76 landen. Er bestaan plannen voor nog eens 100.000 woningen in de komende vijf jaar. In 2002 worden 1000 woningen uitgevoerd, verdeeld over talloze projecten in achttien Afrikaanse landen. Het Jimmy Carter Work Project is met driehonderd woningen het grootst. De financiering is gebaseerd op giften van individuen, kerken, stichtingen en ondernemingen over de hele wereld. De kopers krijgen een hypotheek waarover zij geen rente hoeven te betalen. De aflossingen worden gebruikt om de bouw van nog meer woningen te financieren. Het Jimmy Carter Work Project vond voor het eerst plaats in 1984 in New York. Tot 1996 werden alleen goedkope woningen gebouwd in de Verenigde Staten, maar daarna ook in Hongarije (1996), de Filippijnen (1999) en Zuid-Korea (2001).

Reageer op dit artikel