nieuws

Grote speler in binnen- én buitenland

bouwbreed

amsterdam – Nummer 1 in Nederland, België en Ierland, een top 3 positie in Groot Brittannië, een toppositie in de Verenigde Staten als bruggenbouwer en een grote speler in Duitsland. BAM NBM verandert na de inlijving van HBG van een puur Nederlandse aannemer in een internationaal bouwer.

Nu nog haalt BAM NBM 96 procent van zijn omzet, vorig jaar 2,9 miljard euro, uit Nederland.De overige 4 procent zijn afkomstig uit België. Als de acquisitie van HBG is voltooid, verandert de geografische spreiding drastisch. Anders dan BAM NBM is HBG veel meer internationaal georiënteerd. Slechts 24 procent van de 5,6 miljard euro omzet van HBG wordt in Nederland behaald. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 31 procent van de omzet, Duitsland voor 16 procent. Verder rekent HBG de Verenigde Staten (8 procent van de omzet), Ierland (7 procent) en België (3 procent) tot haar thuismarkten. Nederland blijft na de samenvoeging niettemin de belangrijkste markt, met een omzet van 4,25 miljard euro, oftewel een marktaandeel van bijna 10 procent. Ook breidt BAM NBM door de overnamehet aantal activiteiten uit. Zowel BAM NBM als HBG is actief in bouw en vastgoed, infrastructuur en techniek. HBG bezit daarnaast ingenieursbureau Tebodin en een tweederde aandeel in het baggerconcern Ballast HAM Dredging (BHD). Vooral de baggeractiviteiten zijn voor topman W. van Vonno van BAM NBM een welkome toevoeging aan het bedrijf, dat zich nooit eerder op de baggermarkt bewoog. ‘Het maakt onze onderneming in ieder geval minder cyclisch’, aldus Van Vonno. ‘Daarom is het ook zo belangrijk om de bagger te houden.’ Dat Ballast Nedam, de andere vennoot in BHD, het tweederde belang van HBG onlangs heeft opgeëist, weet Van Vonno. Hij gaat er niettemin van uit dat hij de baggeractiviteiten binnenboord kan houden.

Posities

De combinatie van BAM NBM en HBG is goed voor een omzet van 8,5 miljard euro. Bijna de helft van de omzet, 48 procent, zal straks voortkomen uit de sector bouw en vastgoed. Samen hebben HBG en BAM NBM posities voor 18.000 woningen en 550.000 vierkante meter commercieel vastgoed in Nederland. Infrastructuur wordt na bouw en vastgoed de tweede poot van de combinatie, met ruim 40 procent van de omzet. De baggertak tekent voor 6 procent van de omzet, techniek 2 procent, net als consultancy en engineering (Tebodin). Van Vonno en HBG-topman Reigersman verwachten dat de samenvoeging van de bouwers synergievoordelen zal opleveren, maar konden gisteren niet aangeven hoe hoog die uitvallen. Ook een concrete winstprognose bleef uit. De winst zal volgens Van Vonno de komende jaren in in ieder geval wel stijgen. Waar het nieuwe hoofdkantoor van de onderneming komt te staan, bestaat nog onduidelijkheid. Van Vonno opteert in elk geval voor een lokatie in de regio Utrecht. Ook is er nog een nieuwe naam. ‘BAM NBM HBG wordt het in ieder geval niet. Dat ligt niet lekker in het gehoor.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels