nieuws

‘Gewolmaniseerd hout past niet op kwaliteitslocatie’

bouwbreed Premium

groningen – De Groningse VVD-fractie heeft het gemeentebestuur om opheldering gevraagd over de omstreden plaatsing door Amstelland Ontwikkeling van een groot aantal gewolmaniseerde damwanden in de waterrijke nieuwbouwwijk De Eilanden in het Reitdiepgebied.

Raadslid S. Sengers vraagt zich af of het gebruik van dit geïmpregneerde hout, dat in combinatie met water zware metalen zou afgeven, wel past in een gemeentelijke kwaliteitslocatie. Ook is het raadslid benieuwd waarom het stadsbestuur in een eerder stadium niet aan de bel heeft getrokken en de benodigde vergunningen gewoon heeft afgegeven. Het balletje ging rollen nadat eerder deze week bleek dat het waterschap Noorderzijlvest in eerste instantie geen vergunning wil afgeven voor de plaatsing van de damwanden. Voor Amstelland Ontwikkeling, dat nog in gesprek is met de kopers en het waterschap, dreigt hierdoor een miljoenenstrop. Niet alleen kost het op grote schaal vervangen van de gewraakte damwanden miljoenen euro’s, ook is het verwijderen in veel gevallen niet meer mogelijk, omdat er al huizen op gebouwd zijn. Volgens regiodirecteur H. Koopmans van Amstelland Ontwikkeling is vervanging op dit moment dan ook niet aan de orde. Bovendien is in de hele discussie grote verwarring ontstaan rond de begrippen hardhout, gewolmaniseerd hout en duurzaam grenen.

Telefoonnummer

De vraag is volgens Koopmans hoe je de diverse houtsoorten betitelt. ‘Wij noemen het duurzaam grenen en de bewoners spreken van gewolmaniseerd hout. Maar we hebben het over dezelfde damwanden. Volgens ons is het hout in elk geval van goede kwaliteit. De kopers en het waterschap zijn daar kennelijk niet van overtuigd. Ook hebben we nog geen antwoord op de vraag of duurzaam grenen te rangschikken is onder het in de brochure beloofde hardhout? Hoe dat met die zware metalen zit, weet ik ook niet precies. Daarover zijn we met de bewoners en het waterschap in gesprek. We hopen er onderling zo snel mogelijk uit te zijn. Sterker nog: ik heb het telefoonnummer hier voor me liggen en ga nu een afspraak met het waterschap maken.’

Reageer op dit artikel