nieuws

FNV Bouw solidair met stakers

bouwbreed Premium

den haag – FNV Bouw roept Duitse bouwvakkers in Nederland op om uit solidariteit met hun landgenoten te gaan staken. In Duitsland is maandag de eerste algehele bouwstaking sinds de Tweede Wereldoorlog uitgeroepen. Inmiddels hebben daar 16.000 mensen het werk neergelegd.

Actiekader van FNV Bouw gaat vandaag naar een project aan de A27 bij Lexmond. De daar werkzame Duitse bouwvakkers, volgens de vakbond zo’n dertig man, wordt opgeroepen om zich aan te sluiten bij een Duitse stakingsactie in Nordhorn en Osnabrück. De nieuwe actie van FNV Bouw komt ruim drie maanden nadat in Nederland de rust op de bouwplaats terugkeerde. In de weken daarvoor voerden de bonden de langste en grootste stakingsactie sinds jaren. De werkgeversfederatie AVBB reageert boos. ‘Dit is ongehoord. Zeker na de periode die we achter de rug hebben’, stelt woordvoerder P. Wouters. Het stoort hem met name dat een buitenlandse probleem nu op de Nederlandse bouwplaatsen wordt uitgevochten. J. Bos, woordvoerder van FNV Bouw, is niet onder de indruk. ‘Net als in Nederland heeft iedereen in Duitsland het recht om te staken’, verdedigt hij de actie. Bos’ organisatie heeft goede contacten met de Duitse vakbond IG Bau en ‘doet er alles aan om de actie tot een succes te maken’.

Juridisch

Hij durft niet te zeggen hoe de zaak juridisch in elkaar steekt. Volgens de begin maart gemaakte afspraken vallen buitenlandse werknemers die langer dan een maand hier werken onder de Nederlandse bouw-cao. Bij de Hout- en bouwbond CNV wordt met lichte verbazing op de stakingsactie van FNV Bouw gereageerd. Woordvoerder J. Slok laat na kort overleg weten: ‘Wij weten daar niets van. Als ze er goede reden voor hebben, moeten ze het doen. Maar wij doen niet mee.’

Omvang

De staking in Duitsland verspreidt zich inmiddels richting het zuiden en oosten. Bouwvakkers begonnen maandag in het noorden van Duitsland op enkele grote bouwplaatsen. Dinsdag groeide de groep tot een omvang van negenduizend mensen uit, waardoor op 550 lokaties het werk stil kwam te liggen. De Duitse vakbond verwacht dat de staking begin volgende week alle deelstaten heeft bereikt. IG Bau wil een loonsverhoging van 4,5 procent voor de 850.000 bouwvakkers in het land, de werkgevers gaan niet verder dan 3 procent.

Reageer op dit artikel