nieuws

Energie ontbreekt in gww-plannen

bouwbreed

den haag – Bij het ontwerpen en beheren van objecten in de grond-, weg- en waterbouw wordt nauwelijks rekening gehouden met de factor energie. Die conclusie trekken Rijkswaterstaat en Novem uit interviews gehouden in vijf branches in de gww-sector.

Zowel gemeenten en provincies als Rijkswaterstaat zelf, geven nauwelijk structureel aandacht aan energiebesparing. Bij de railbedrijven en de vele adviesbureau’s van hetzelfde laken een pak. Volgens het door Kema opgestelde rapport is de oorzaak van de geringe zorg voor energieaspecten te vinden bij ontbrekend beleid en onvoldoende inzicht in het energieverbruik. De onderzoekers melden in diverse geledingen van de organisaties enthousiasme voor het thema energie te signaleren. ‘De aandacht voor energiebesparing is in de gww dus in belangrijke mate afhankelijk van de toevallige individuele aandacht van de energiebewuste medewerkers.’ Dikwijls tekende Kema op dat maatregelen ter besparing van energie niet kosteneffectief zijn. Een vooroordeel, volgens de onderzoekers. Dat idee is doorgaans niet gebaseerd op serieuze berekeningen. Hoe meer de mensen ervaring hebben met energiebesparing, des te groter het enthousiasme, wordt geconstateerd.

Reageer op dit artikel