nieuws

‘Een vrij degelijke schuilhut dus’

bouwbreed Premium

bergeijk – Is het bouwwerk van een struisvogelhouder in het buitengebied van Riethoven een schuilhut of een stal? Die vraag heeft de gemeente Bergeijk voorgelegd aan de Raad van State.

Volgens het bestemmingsplan mag een agrariër een schuilhut bouwen in het buitengebied, maar een stal moet binnen het bouwvlak vallen om in aanmerking te komen voor een bouwvergunning. Gezien de omvang van het gebouw, dat inmiddels bijna is voltooid, vrezen omwonenden dat de eigenaar een heel landhuis aan het bouwen is. Wethouder ruimtelijke ordening J.A.Verhoeven houdt het vooralsnog op ‘een wat luxe uitgevoerde schuilhut’. De gemeente weigerde aanvankelijk een bouwvergunning te verlenen, maar dat besluit is door de bestuursrechter vernietigd. Daarmee kreeg de agrariër groen licht voor het bouwen van een schuilhut voor struisvogelkuikens. ‘Het is een gebouw met spouwmuren en het is volledig geïsoleerd’, schetst Verhoeven het karakter van het bouwwerk. ‘Een vrij degelijke schuilhut dus.’ Het onderkomen heeft een zolder van waaruit de dieren van voedsel worden voorzien. In het bestemmingsplan is heel summier omschreven wat de kenmerken zijn van een schuilhut. De gemeente Bergeijk, die wel een milieuvergunning heeft afgegeven, maar het verlenen van een bouwvergunning alsnog weigert, heeft samen met omwonenden beroep ingesteld bij de Raad van State. ‘Het gaat om een verschil in interpretatie’, geeft de wethouder de essentie van de zaak weer. Wanneer de Raad van State uitspraak doet, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel