nieuws

Dure huizen moeten uittocht hoge inkomens voorkomen

bouwbreed

den haag – De bouw van dure woningen in het gebied tussen Leiden en Dordrecht moet voorkomen dat mensen met hoge inkomens wegtrekken uit de Randstad.

Dat blijkt uit het Zuidvleugelplan 2002-2003 dat gisteren werd gepresenteerd. Volgens het plan is een tekort aan ‘exclusieve’ woningen een typisch probleem voor het zuidwestelijk deel van de Randstad. ‘Bij de grote opgave om voor alle bevolkingsgroepen woningen te realiseren, is het een speciale taak te zorgen dat de vraag naar exclusieve woningen kan worden beantwoord’, aldus het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel. Het zuidwestelijk deel van de Randstad wordt de Zuidvleugel genoemd. Het platform waarin onder meer de stadsregio’s Haaglanden, Rotterdam en Drechtsteden samenwerken, constateert dat het gebied zowel grote potenties heeft als grote problemen. Om de streek economisch gezond te maken wil het platform niet alleen de woonomgeving aanpakken, maar ook de infrastructuur verbeteren en de haven van Rotterdam uitbreiden. Op het programma staan onder meer Randstadrail, de Tweede Maasvlakte en de A4 Midden-Delfland.

Stations

Het platform onderhandelt over de vernieuwing van de centrale stations in Rotterdam en Den Haag. Daarnaast zijn onderhandelingen gaande over de Spoorzone Delft en de Rijn-Gouwelijn. ‘Met het nieuwe kabinet moeten in de komende periode goede afspraken worden gemaakt over de overige prioriteiten van het Zuidvleugelproject’, aldus een toelichting van de organisatie. ‘De ingezette lijnen zullen volgend voorjaar ook moeten zijn terug te vinden in afspraken met het Rijk over de ontwikkeling van de randstad tot Deltametropool.’ Inmiddels hebben de Zuidvleugelpartijen 12 miljoen euro uitgetrokken om de ontwikkeling van een aantal plannen in gang te zetten. Het gaat hierbij om het stimuleren van vernieuwingen in bedrijven en verbetering van de kwaliteit van het beroepsonderwijs.

Reageer op dit artikel