nieuws

Duitse bouwvakkers zoeken beschutting bij IG Bau

bouwbreed Premium

frankfurt – Met de eerste landelijke bouwstaking sinds de Tweede Wereldoorlog in het vooruitzicht, zwelt bij vakbond IG Bau de stroom nieuwe leden aan. Volgens de vakorganisatie treden dagelijks zeker honderd nieuwkomers toe tot de bond met ruim een half miljoen leden.

Normaal gesproken noteert IG Bau maandelijks negenhonderd nieuwe leden. In april en mei – maanden waarin prikacties gehouden werden – groeiden de aantallen bijzonder snel. De aanmeldingen via het internet zijn vertienvoudigd tot tien per dag. In Übach-Palenberg bij Aken heeft IG Bau het wegenbouwbedrijf Dohmen besmet verklaard. De onderneming werkt niet conform de cao en is daardoor aan te pakken. Acties bij bedrijven waar de bouwcao toegepast wordt, zijn pas na vrijdag rechtsgeldig. Omdat Dohmen niet inging op de vakbondseis tot een bedrijfs-cao te komen, besloten dertig vakbondsleden in staking te gaan. Daarop besloot de directie van Dohmen ruim honderd medewerkers naar huis te sturen. ‘We zetten de staking door tot een bedrijfs-cao tot stand komt of het bedrijf toetreedt tot een werkgeversorganisatie’, aldus M. Knoche van IG Bau. Gelijktijdig heeft de vakbond de toetreding van nieuwe leden uit het getroffen bedrijf geblokkeerd. Knoche: ‘Stakingsgeld krijgen alleen onze huidige leden. We laten niet toe dat ondernemers via de koude weg van uitsluiting onze stakingskassen plunderen.’

Reageer op dit artikel