nieuws

Duitse aannemers vinden staking roekeloos

bouwbreed

frankfurt – Duitse aannemers verwijten IG Bau roekeloos gedrag door aan te sturen op landelijke stakingen. Gisteren zijn in 58 bondsdistricten de stemmingen begonnen die naar verwachting de weg zullen vrijmaken naar de eerste algehele stakingen in de Duitse bouw sinds de Tweede Wereldoorlog.

‘Een arbeidsstrijd in de ergste crisis van de naoorlogse bouw, brengt niet slechts vele bedrijven en arbeidsplaatsen in gevaar. Ook staan de landelijke cao-contracten, de minimumlonen en de gemeenschappelijke sociale verzekeringskas op het spel’, aldus vice-voorzitter W. Kahl van het Zentral Verband Deutsche Baugewerbe (ZDW). Hierbij zijn 50.000 kleine en middelgrote bouwbedrijven aangesloten. Volgens deze organisatie komt de confrontatie met de bond op een uiterst ongelegen moment. ‘De beslissende krachtproef voor de bouw komt met de uitbreiding van de EU snel op ons toe’, stelt Kahl. ‘We kunnen het ons niet veroorloven deze uitdaging innerlijk gespleten en zonder algemeen geldende cao’s en minimumlonen tegemoet te treden.’ Ook Deutsche Bauindustrie – de vertegenwoordiging van de grote bouwers – legt alle schuld van het steeds hoger oplopende arbeidsconflict bij de vakbond. De organisatie verspreidt Bau-Blitz gedoopte folders waarin de vakbond wordt opgeroepen zo snel mogelijk terug te keren tot de onderhandelingstafel. ‘Zeven jaren crisis in de bouw staan geen staking toe. Staken is spelen met vuur’, waarschuwt Bauindustrie.

Actiebereid

Gesteund door succesvolle prikacties vorig week vrijdag – 40.000 bouwvakkers legden op 2500 plaatsen het werk neer – signaleert IG Bau grote bereidheid landelijk tot staking over te gaan. ‘De noodzakelijke instemming van 75 procent van de leden zal geen enkel probleem zijn’, aldus1 M. Knoche van de bouwbond. ‘De werkgevers zal inmiddels duidelijk zijn dat de bouwvakkers actiebereid zijn en IG Bau in staat is tot landelijke stakingen’. Voorbereidingen worden getroffen om vanaf komend maandag te komen tot grootschalige stakingen. IG Bau eist een loonsverhoging van 4,5 procent.De vakbond mikt bovendien op de gelijktrekking van de minimumlonen in oost en west. De werkgevers zetten in op invoering van een afgeslankt salarisgebouw waarin per bedrijf of sector ruimte is voor extra’s.

Reageer op dit artikel