nieuws

Dooizout en evenementen spelen garage Vrijthof parten

bouwbreed Premium

maastricht – De parkeergarage onder het Vrijthof in Maastricht staat niet op instorten. Wel heeft de tussenvloer betonschade opgelopen door dooizouten, die door auto’s naar binnen zijn gereden. De dakvloer is technisch in orde, maar de afwerking past niet bij het ontwerp van de garage. Een deel van het plein mag daarom niet belast worden met meer dan 1,5 kN/m2 .

Een massa mensen op het plein, met meer dan twee personen per vierkante meter, zou fataal kunnen zijn voor een deel van de garage. ‘Maar het gevaar wordt in de pers sterk overtrokken’, aldus een constructeur van Bouwtoezicht van de gemeente Maastricht. ‘Meer dan de helft van de pleinvloer kan 5 kN/m2 hebben. De belastbaarheid van de rest loopt geleidelijk af. Een gebied van ongeveer 16 bij 16 vierkante meter mag nog maar met 1,5 kN/m2 worden belast. Tijdens evenementen wordt dit gedeelte gestut.’

Voorstellen

Maandagavond nam burgemeester G. Leers opeens de beslissing om een deel van het plein af te zetten met hekken en linten. Hij had in een rapport van TNO gelezen, dat ‘op een deel van de dakconstructie de belasting groter is dan toelaatbaar, nog zonder dat er sprake is van extra belasting’. De burgemeester vreesde het ergste en nam direct maatregelen. De volgende dag werd de afzetting weer verwijderd. De schade aan het tussendek werd in september ontdekt. TNO constateerde veel betonschade door het roesten van de wapening als gevolg van het indringen van water en dooizouten, meegenomen door de auto’s. Een deel van de tussenvloer is toen gestut. In maart werd de onderste parkeerlaag twee weken gesloten voor werkzaamheden. Het losse beton is weggehaald. ‘Het wachten is op een beslissing hoe de schade gerepareerd moet worden. We hebben verschillende voorstellen gedaan’, meldt de constructeur.

Dakvloer

Het andere probleem is ook op te lossen. ‘Je kunt de afwerking lichter maken, bijvoorbeeld met schuimbeton of polystyreen. Het is ook mogelijk een extra pleinvloer boven de dakvloer aan te brengen’, aldus de constructeur. Maar ook voor dit probleem geldt dat de gemeente eerst een beslissing moet nemen over de toekomst van het Vrijthof. Voorlopig ziet de politie erop toe, dat er niet teveel toeristen op het zwaarbelaste deel van de dakvloer samenscholen.

Reageer op dit artikel