nieuws

Computer praat chauffeur bij

bouwbreed

den haag – Kennis nemen van tekstberichten en andere documenten zonder het zicht op de weg te verliezen en de handen van het stuur te halen. Het Britse 20/20 Speech ontwikkelde daarvoor de Aurix TTS, die tekst omzet in spraak.

Deze kan worden gebruikt in combinatie met handpalmcomputers en andere miniatuurelektronica. Anders dan vergelijkbare systemen, maakt dit geen gebruik van een gegevensbank met tevoren opgenomen gesproken woorden en uitdrukkingen. Dat vergt veel geheugen, bijvoorbeeld om de benodigde stukjes te sorteren en te rangschikken tot begrijpelijke mededelingen. Zulke systemen kunnen alleen op netwerken met een server draaien. Een permanente gsm-verbinding tussen draagbare toestellen en servers is duur en niet altijd betrouwbaar, omdat de verbinding kan wegvallen. Het Britse systeem simuleert spraak met behulp van frequenties uit de menselijke stem. Daarop worden tekstsignalen gelegd om woorden te vormen. Het benodigde geheugen is voldoende klein om het direct in draagbare apparatuur te monteren. Het systeem kan bijvoorbeeld een monteur naar een machine op locatie dirigeren. Daar hoort de monteur van een collega die op het kantoor de documentatie naslaat wat hij op welke manier moet doen. Diverse fabrikanten van mobiele toestellen en systeemontwerpers beproeven momenteel deze Aurix TTS. Wanneer het systeem op de markt komt en wat het dan moet kosten is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel