nieuws

Combinatie reinigt gevel en spaart het milieu

bouwbreed

nieuw-vennep – DiBo monteerde zijn afvalwaterzuivering iRiS 400 en de hogedrukreiniger Jmb-H 18/350 op een aanhanger. Het bedrijf uit Nieuw-Vennep biedt het resultaat aan als een mobiele installatie voor het schoonmaken van gevels. Gevelreinigers kunnen daarmee het gebruikte water opvangen, reinigen en eventueel opnieuw gebruiken.

De installatie verwijdert oliën en vetten, fluoride en zware metalen uit het water. Daarna kan dit op het riool worden geloosd. Bepaalde gemeenten stellen het gebruik van een waterzuivering bij gevelreiniging verplicht. Bij het schoonmaken van al dan niet bekladde gevels komt er water met daarin zware metalen als lood, zink, nikkel en cadmium vrij. De installatie van DiBo vangt dat water op in bijvoorbeeld een bad uit vrachtwagenzeil met drie of vier opblaasbare randen. Eén rand wordt met een spanlat tegen de gevel bevestigd. Een dompelpomp stuurt het opgevangen water naar een grof- en vervolgens een fijnfilter waarin zwevende delen worden verwijderd. Het water passeert daarna een olieafscheider en komt in een opslagtank. Dan stuurt een pomp het water door twee ionenwisselaars en een fluoridefilter. In de ionenwisselaar zitten harskorrels van om en nabij een millimeter dik, met negatief geladen haartjes die positief geladen zware metalen aantrekken. Het fluoridefilter neutraliseert eventuele reinigingsmiddelen uit het reinigingswater en maakt het water pH-neutraal. Het water gaat vervolgens naar een opslagtank, waarna het kan worden geloosd op het riool of weer opnieuw gebruikt. De combinatie weegt leeg ruim 1500 kilo. De vuil- en schoonwatertank bieden beide een inhoud van 1000 liter.De zuivering werkt op 220 Volt, net als de pomp die de voordruk voor de filters geeft en het bedieningspaneel. De stroom komt uit een aggregaat met benzinemotor. De hogedrukreiniger draait op 12 Volt en wordt aangedreven door de (vergrote) dynamo van de motor. Deze Lombardini LDW 9003 beschikt over een stationaire regeling. Stationair levert die voor zo’n 60 decibel lawaai; bij vol gas is dat 8 decibel meer. Alle waarden zoals de capaciteit van de hogedruk zijn traploos in te stellen; in dit geval tussen 50 en 350 bar. De radiale pomp met drie keramische plunjers is van het type Inter T5050. Het volume ligt tussen 8 en 18 liter per minuut. De temperatuur van het water komt op maximaal 140 gradenCelsius. In de hoogste stand kan de gebruiker graffiti verwijderen zonder reinigingsmiddelen in het water te doen. Het verwarmen gebeurt in een branderketel die op 12 Volt een vermogen van 110 kilowatt levert. DiBo bouwt de ketels zelf en voorziet die van een onafhankelijke motor en een brandstofklep met 3 seconden opkomvertraging. De combinatie gebruikt zo min mogelijk elektronica om storingen te beperken. Het systeem van 12 Volt biedt meer bedrijfszekerheid dan wanneer het 220 Volt naar 12 Volt moet omzetten.

Beleid

De leverancier zegt een aanmerkelijke interesse voor het systeem te constateren. Die belangstelling neemt naar verwacht fors toe wanneer er landelijke regels komen voor het reinigen van water dat bij het schoonmaken van gevels vrijkomt. Zo kan het gebeuren dat in Zwolle het reinigingswater direct op het riool kan worden geloosd en gevelreinigers in Amsterdam dit water moeten opvangen en reinigen. Vooralsnog bestaat er alleen gemeentelijk beleid in Amsterdam, Haarlemmermeer, Groningen en Arnhem, net als in Rijnland en Haaglanden. De hogedrukreiniging/waterzuivering kost gemiddeld 43.181 tot 52.727 euro. De gebruiker kan de installatie onder de Vamil-regeling vervroegd afschrijven. Het systeem valt ook onder de regels van de Milieu-investeringsaftrekregeling. Met waterzuivering geen last van strenge regels

Reageer op dit artikel