nieuws

Certificering bouwstoffen één grote jungle

bouwbreed

den haag – Certificeringsinstantie Kiwa, die bijna de complete Nederlandse zandhandel en asfaltbranche volgens het Bouwstoffenbesluit certificeerde, deed dat jarenlang onbevoegd. Die ontdekking heeft geleid tot paniek bij het ministerie VROM, dat steken liet vallen bij de handhaving.

Vrijdag vond er een spoedberaad plaats op het ministerie. De zeven certificeerders van het Bouwstoffenbesluit werden op het matje geroepen en gesommeerd zich beter aan de regels te houden. Kiwa is officieel pas twee weken geaccrediteerd om zandhandelaren te certificeren, terwijl het bedrijf al heel lang certificaten afgeeft die ook worden vermeld op de lijst van de stichting Bouwkwaliteit(SBK) de officiële bouwstoffenlijst die onder supervisie staat van VROM. Ook bij het clustercertificaat voor de asfaltbranche opereerde Kiwa jarenlang zonder zelf te beschikken over de officiële papieren. W. van Vreeswijk van Kiwa reageert via de telefoon luchtigjes op de aantijgingen. ‘Wij certificeren zoveel en ontwikkelden in korte tijd zo veel beoordelingsrichtlijnen, dat er wel eens voorschot werd genomen op de op handen zijn de accreditatie. Dat was gezien de druk vanuit de markt na het afkomen van het Bouwstoffenbesluit bijna onvermijdelijk. Impliciet schuift hij de zwartepiet door naar de Raad voor Accreditatie (RvA), die soms wel heel lang tijd nodig had om de aanvragen in behandeling te nemen. ‘Dat was geen probleem zolang iedereen accepteerde dat de papierwinkel soms achter de feiten aanliep. Maar aan die gedoogsituatie lijkt nu wel definitief een einde.’

Nalatigheid

Tijdens het spoedberaad vrijdag werd de nalatigheid van Kiwa niet met zoveel woorden genoemd. Er werd vooral in algemene bewoordingen over de problematiek gesproken. Maar volgens diverse aanwezigen was deze ontdekking wel degelijk aanleiding voor VROM om de sessie te beleggen. Het is overigens een ontdekking die een kind had kunnen doen door de websites van VROM, SBK en de RvA naast elkaar te leggen. Met zijn optreden maakt certificeringsreus Kiwa zich schuldig aan eenzelfde vergrijp als het veel kleinere Eerland Recycling Services uit Geldermalsen. Tegen dat bedrijf loopt een grootscheeps onderzoek van justitie naar valsheid in geschrifte. Eerland zou onterecht certificaten hebben afgegeven voor hoogovenslakken en staalslakken en veel te gemakkelijk met logo’s en erkenningen hebben gestrooid. Bij het onderzoek van justitie zijn het afgelopen jaar zo’n beetje alle klanten van de certificeerder aan de tand gevoeld, tot en met de directie van het Duitse staalbedrijf Krupp Mannesmann.

Avi-slakken

Minister Pronk liet in de Tweede Kamer dit voorjaar weten dat hij aanstuurt op schorsing van Eerland. Die uitlating deed hij naar aanleiding van de avi-slakkenkwestie in Breda. In een deel van het tracé van de HSL/A16 waren hoogovenslakken aangetroffen die door Eerland waren gecertificeerd. Een contra-expertise wees naderhand uit dat er met die slakken niets aan de hand was. Alleen met de administratie er omheen was Eerland slordig omgesprongen. Het bedrijf paste onterecht het Bouwstoffenbesluit-logo toe. Dezelfde overtreding beging Eerland met staalslakken op de bodem van vijvers in Nieuw-Vennep. Ook daar was er niets mis met de slakken, maar was slordig met de papierwinkel omgesprongen. Ook in het Gelderse Duiven deed zich een soortgelijk akkefietje voor dat nooit de publiciteit haalde.

Op pagina 2: Iedereen worstelt met certificering bouwstoffen.

Reageer op dit artikel