nieuws

Brandstofcellen populair in combinatie met kleine krachtcentrale

bouwbreed

Stationaire brandstofcellen winnen aan belangstelling wanneer ze in kleine warmte/krachtinstallaties worden gebruikt. Op die manier kan de industrie vanaf 2005 rekenen op een opbrengst van zo’n 530 miljoen euro. Dat voorspelt in elk geval het bureau Frost & Sullivan.

De ‘marketing consultants’ verwachten dat in 2008 ruim 130.000 warmte/krachtinstallaties met een brandstofcel worden verkocht. Dat aantal beloopt in 2011 meer dan 400.000. De bijbehorende omzet bedraagt respectievelijk 1,59 en 3,39 miljard euro. Die omzet komt volgens Frost & Sullivan vooral uit de huishoudelijke markt waar onder meer de cv-ketels steeds meer plaats zullen maken voor de brandstofcellen; niet in de laatste plaats omdat energiebedrijven en ketelfabrikanten de afzet van brandstofcelinstallaties zullen bevorderen. Bedrijven kunnen met warmte/krachtsystemen in eigen huis zelf een groot deel van de benodigde elektriciteit opwekken.

Betaalbaar

De mate waarin de markt bestaande voorzieningen vervangt door brandstofcellen hangt af van het tempo waarmee fabrikanten betrouwbare en betaalbare installaties aanbiedt. Aanvankelijk leek het erop dat de zogeheten PEM-technologie de gang van zaken in de brandstofcelindustrie zou bepalen. PEM betekent dat een brandstofcel door middel van een membraan dat protonen uitwisselt energie opwekt. De techniek leverde goedwerkende installaties op en genoot de steun van grote energiebedrijven en multinationale ondernemingen. Brandstofcellen op basis van vaste oxide en gesmolten carbonaat hebben evenwel een grotere elektrische efficiëntie en lijken zo de PEM-cellen uit de markt voor het opwekken van grotere vermogens te drukken.

Reageer op dit artikel