nieuws

Brabant ziet kansen voor proefproject woningbouw

bouwbreed

den bosch – Noord-Brabant heeft bekendgemaakt een experiment te beginnen waarbij kleine kernen de vrije hand krijgen in het aantal te bouwen woningen. Maar hoe nuttig is dit experiment, als het nieuwe kabinet de Vijfde nota mogelijk gaat herzien en de macht teruggeeft aan de gemeenten?

De provincie heeft niet het idee dat het opzienbarende proefproject nu opeens onzinnig is, na de geruchten uit Den Haag. ‘We hebben de plannen van de aanstaande coalitie om de Vijfde nota volledig te herzien gehoord, maar ik verwacht niet dat het zo’n vaart zal lopen’, verklaart provinciewoordvoerder A. Reijnen. Voormalige VROM-gedeputeerde in Brabant en inmiddels prominent Tweede-Kamerlid Van Geel liet vorige week al blijken dat wat hem betreft het merendeel van de Vijfde nota gewoon gehandhaafd blijft. Van Geel wordt in Haagse kringen genoemd als de aanstaande minister van VROM in het op handen zijnde centrum-rechtse kabinet. ‘We voelen ons gesterkt door zijn uitspraken’, zegt Reijnen. ‘Bovendien blijft de discussie over ruimtegebruik altijd spelen. We moeten zoeken naar oplossingen waardoor kleine kernen meer woningen kunnen bouwen zonder weilanden om zeep te helpen. Daarom is dit proefproject geen losse flodder.’  

Kans

Brabant wil vijf kleine kernen bij wijze van pilotproject de vrije hand geven in het aantal te bouwen woningen. Zolang het gaat om inbreiding en er geen natuur wordt aangetast, zal de provincie de gemeenten niet al te veel dwars zitten. In het verleden stond Brabant bekend als een van de strengste provincies als het ging om verruiming van bouwcontingenten. Het is niet bekend of de vijf gemeenten ook allemaal mee doen. ‘Maar ik kan me niet voorstellen dat er een gemeente bijzit die deze kans laat varen. Voor alle gemeenten geldt dat het gaat om steden die al jaren op zoek zijn naar mogelijkheden om meer woningen te bouwen. Dit proefproject geeft ze de mogelijkheid’, aldus Reijnen.

Van harte

De gemeente Geertruidenberg is een van de uitverkoren gemeenten die mag participeren in de proef. ‘We zijn zeer enthousiast en willen van harte meedoen’, aldus J. Joosten, projectmanager Donge Oevers. ‘Tussen de drie kernen die onder ons bestuur vallen, ligt ruim dertig hectare grond met bedrijfsterreintjes. In de loop der jaren zijn al deze bedrijven verdwenen, waardoor een groot gapend gat in onze gemeente is overgebleven. Al jaren willen we hier 930 woningen bouwen, maar aangezien ons contingent er slechts 35 per jaar toelaat, heeft dat geen enkele zin. Door dit initiatief van de provincie kunnen we opeens in 2007 klaar zijn’, aldus Joosten. Volgende week maandag komen de vijf gemeenten bijeen op het provinciehuis, waar ze het plan en alle randvoorwaarden van het provinciebestuur zullen vernemen.

Reageer op dit artikel