nieuws

Bouwvergunning nodig voor stuclaag

bouwbreed

Bouwvergunning nodig voor stuclaag

den haag – Voor het aanbrengen van een stuclaag op de buitengevel van een woonboerderij is een bouwvergunning vereist. Er is sprake van een constructieve voorziening en de bouwkundige staat verandert. Dat zegt de Raad van State in een uitspraak. De eigenaren van een woonboerderij in de gemeente Achtkarspelen hebben van de gemeente geen bouwvergunning gekregen om de buitengevel te voorzien van een witte stuclaag. De gemeente stelt dat dit afbreuk doet aan de specifieke bouwstijl van de in het gebied aanwezige (woon)boerderijen. Daarmee wordt een substantiële en ingrijpende inbreuk gemaakt op de bestaande landelijk omgeving. De eigenaar van de woonboerderij was het hier niet eens en stapte naar de rechter in Leeuwarden. Deze oordeelde dat geen bouwvergunning is vereist voor het aanbrengen van een stuclaag. De Raad van State verwerpt deze beslissing. De voorzitter zegt dat het aanbrengen van een stuclaag aan te merken is als bouwen in de zin van de Woningwet. Door het opbrengen van het bouwmateriaal op de gevels wijzigt niet alleen het aangezicht, maar ook de bouwkundige staat ervan.

Reageer op dit artikel