nieuws

Bouwmeesters Toren van Pisa bekend

bouwbreed

Bouwmeesters Toren van Pisa bekend

pisa – Na zeven eeuwen wordt bekend wie de Toren van Pisa werkelijk ontworpen hebben. Kunsthistoricus Antonino Caleca heeft zijn leven gewijd aan het achterhalen van de feiten. Volgens geschriften van Giorgio Vasari uit de zestiende eeuw bouwden Bonanno Pisano en Guglielmo Pisano de onderste bouwlagen, gevolgd door Tommaso Pisano voor de klokketoren.  Met de bouw van de Toren werd in 1173 begonnen; hij kwam tussen 1299 en 1301 gereed. Uit onderzoek komt naar voren dat Vasari enkele fouten heeft begaan die tot een eeuwenlange ‘geschiedvervalsing’ hebben geleid. Met hulp van ‘nieuwe’ documenten kunnen de eerste zeven ringen van de toren volgens hem worden toegeschreven aan de vrij onbekende architect Gerardo di Gerardo.

Reageer op dit artikel